Житомирські поліцейські повернули вантаж, зниклий у результаті шахрайства

У середині квітня до Житомирського відділу поліції звернулись представники місцевого товариства із повідомленням про зникнення 9 тонн м’яса, проданого ними підприємству Полтавщини, однак недоставленого до місця призначення. Поліцейські у рамках відкритогокримінального провадження відслідкували весь ланцюг шахрайствата упродовж кількох днів знайшли товар на Сумщині.

Як розповів начальник Житомирського відділу поліції ГУНП Михайло Сорока, схема ошуканства будувалася на знанні особливостей роботи підприємства-постачальника та використанні людського фактору.

Дізнавшись про необхідність поставки великої партії сировини доПолтавської області, невідомі від імені знаного перевізника у телефонномурежимі запропонували продавцеві свої послуги, звісно, на найвигіднішихумовах.

За таких обставин після укладення всіх необхідних договорів вантажівка зсировиною виїхала до місця призначення. Однак ні у визначений час, ні щеза добу яловичина так і не надійшла до переробників.

Підприємці звернулись за допомогою до поліції.

Ми з’ясували, що вантаж заїхав до Полтавської області, однак далі водійчомусь змінив маршрут руху, – продовжує Михайло Сорока.

Опитавши чоловіка, поліцейські дізнались, що у певний момент післятелефонної розмови нібито з роботодавцем до нього у автомобіль підсівпсевдоекспедитор, який і скермував його на один із складів регіону.

Там, як вдалося встановити у ході подальших слідчо-розшукових дій, м’ясорозвантажили у морозильні камери, а уже наступного дня знову завантажили в інший транспортний засіб та перевезли до продовольчих баз на Сумщині.

Поліцейські, зібравши необхідні докази протиправної діяльності, отрималидозвіл на обшук у вказаних приміщеннях та вилучили звідти 9 тоннвикраденої сировини на загальну суму майже 700 тисяч гривень.

Нині розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, триває. Встановлюютьсяорганізатори ошуканства та інші особи, причетні до його реалізації.

За чинним законодавством за шахрайство вчинене в особливо великих розмірах, їм загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

А правоохоронці вкотре застерігають: будьте обачними у фінансовихсправах. Дуже обережно і уважно використовуйте іноваційні технічніможливості у веденні бізнесу та віртуальному укладенні угод.

Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області