Керівники щебнедобувних підприємств: забороняти «ЕРУ» немає жодної підстави

Питання використання вибухівки «ЕРА» на Житомирщині, яке вже більше року не дає кар’єрам спокійно працювати, обговорили на нараді у Житомирі.

Актуальність даної зустрічі була зумовлена пропозицією заборонити вибухівку «ЕРА», прийнятим на передодні комісією з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. 

Ініціатором заборони виступив активіст громадського об’єднання «Самооборона Житомирщини» Сергій Ткачук. 

Ситуація, яка склалась з вибухівкю “Ера” керівниками кар’єрів розглядається виключно як комерційна боротьба за ринок вибухових послуг, через яку, в першу чергу, страждають кар’єри, а тисячі Житомирян ризикують втратити робочі місця.

У цьому переконались і депутати Обласної ради минулого скликання, які мали намір заборонити «ЕРУ», та за відсутністю доказів «діоксинової загрози» відмовились від свого рішення, усвідомивши той факт що вони стали інструментом бізнесових розборок. 

19 травня у кабінеті начальника управління промисловості, розвитку інфраструктури та туризму Романа Анатолійович Крисюка відбувся круглий стіл з приводу використання підприємствами вибухівки марки «ЕРА». За одним столом зібралися очільники 9-ти найбільших кар’єрів Житомирщини та активісти ГО «Самооборона Житомирщини» зі своїм лідером Сергієм Ткачуком. 

Сторони вирішували питання використання вибухівки певної марки, яку застосовують на кар’єрах для видобутку граніту. Вже більше року активісти намагаються зупинити використання цієї вибухівки («ЕРА» виробництва НВО «Павлоградський хімзаводу»), пояснюючи це «Діоксиновою загрозою», яка наче б то надходить від вибухівки. Однак, кар’єри переконані, що це брудна боротьба за ринок вибухових послуг.

Тож конфлікт розглядався на державному рівні, за участю Начальника управляння екології та природніх ресурсів Войцешука Вадима Валерійовича, інспектора екологічної інспекції Сергія Малярчука, крім інших на нараді була присутня Головний еколог НВО «Павлоградський хімзаводу» Холоденко Тетяна Фердінандівна. 

Еколог надала документальні докази, які підтверджують безпечність засобу «ЕРА» — експертизи та сертифікати визнані на міжнародному рівні.

Еколог наголосила: «Серед усіх вибухових засобів вироблених в Україні «ЕРА» є найбільш затребуваною та безпечною. Про це свідчить її використання по всій Україні та закордоном. Наш інститут постійно проводить моніторинг впливу засобу на середовище. Ми — сучасне високотехнологічне державне підприємство, яке впроваджує новітні технології в промисловість з найменшими впливом на середовище та найвищим коефіцієнтом користі. Наші розробки регулярно підлягають перевіркам відповідних контролюючих органів, які підтверджують її безпечність та відсутність будь-яких діоксинів.»

Про доцільність використання саме цієї вибухівки висказались і компанії які проводять вибухові роботи на кар’єрах:

«Рішення перейти на використання цієї вибухівки обдумане та обґрунтоване, не тільки з економічного боку, а в найголовніше через високу якість та безпечність емульсії. Я особисто відвідав «Павлоградський хімзавод», — розповідає Федін Сергій Віталійович – директор ТОВ «Техрозробка» (компанія яка проводить буро-вибухові робіти по всій Україні), – «і був приємно вражений сучасним технологічним процесом та високою культурою виробництва.»

До активістів також звернулися керівники щебнедобувних підприємств, для яких питання проведення вибухів на кар’єрі є чи не найголовнішим. Оскільки від якості вибуху залежить собівартість виробленої продукції та стабільність роботи кар’єра. Аргументували свій вибір на користь ЕВР «ЕРА» на відміну інших аналогічних вибухівок місцевого виробництва — безпечністю та стабільністю при проведені вибухів.

«Відтоді як Росія закрила свій ринок, виробники щебню переживають складні часи, кар’єри й так стоять без роботи. Ціни на витратні матеріали та техніку взлетіли, а щебінь продається за старими цінами. Ми намагаємось якось мінімізувати витрати, знайти нові ринки збуту, та в наш час це дуже складно. Шановні активісти! Блокуючи роботу кар’єрів та не маючи жодних доказів, шкідлива та вибухівка чи ні, ви тим самим ставите під загрозу функціонування кар’єрів, на яких працюють сотні людей! Саме податки кар’єрів формують без малого половину всього бюджету Житомирського регіону.»

Дискусія серед учасників була жвавою, лідер активістів Сергій Ткачук припустив — «Якщо ми замовимо за кордоном дослідження вибухівки марки «ЕРА» і там виявлять діоксини, які тоді будуть дії підприємств які її використовують??» На що головний еколог відповіла: «ЕРА» пройшла таку перевірку», — і надала оригінали відповідних документів. Аби переконати суспільство Житомирщини, Сергія Ткачука та всіх бажаючих запросили на виробництво, на власні очі переконатися у дотримані технологій.

Після довгої дискусії сторони дійшли згоди в тому, що жодних підстав для сумнівів у якості ЕВР «ЕРИ» немає. Начальник управління промисловості, розвитку інфраструктури та туризму Роман Анатолійович Крисюк заключив: «Я не допущу щоб безпідставні звинувачення вплинули на діяльність промисловості в регіоні. Для заборони того чи іншого засобу має бути законна підстава, а не припущення чи побоювання окремої особи. Ми діємо лише в рамках закону!»