Справжній чорний чай

Справжній чорний чай – це китайський пуер (pu-erh). Цей чай порівнюють з хорошим витриманим вином або коньяком не випадково. Пуер з роками стає тільки краще, а найдорожчі сорти пуеру витримуються 15-25 років.

У Імператорському палаці в Китаї зберігся чай 300-річної витримки.

Історія

Перші згадки про чайні кущі ту-ча (предка пуеру) відносять до III століття н.е. З VII століття чай виготовляли в південній провінції Китаю Юннань і звозили в повіт Пуер, який і дав свою назву виду чаю.

Виробництво

Пуер проходить довгий шлях від чайного дерева до напою в чашці, піддається 100% ферментації в великих купах, які періодично збризкують водою або залишають в зонах дії туманів. Після висихання купи розрівнюють тонким шаром, і відбувається природна ферментація протягом 30-45 днів. Потім листя ворушать, просушують на сонці, скручують, просівають, сортують і упаковують. Традиційно пуер розділяється на шен (природна ферментація) і шу (прискорена). Для пуеру, минулого природну ферментацію, колір настою залишається світлим, шу-пуер має темний насичений настій, але поступається шен в ароматі. Крім цього, пуер ділиться на розсипний і пресований.


В Киеве интернет-магазин пуэра предлагает оргомниший выбор черного чая. Всем ценителям, а также тем, кто хочет попрбовать – обращайтесь


Сорти

Зараз налічується понад 120 сортів чаю, оброблюваного схожим чином. Для зручності всі ці чаї називають словом «пуер», але смакові відмінності між ними можуть бути значні. Традиційний пуер має темно-коричневий з червонуватим відтінком колір листя. Настій від прозорого коричневого до темного, майже чорного кольору.

Палацовий пуер виготовляють в провінції Юннань з суміші листя з молодих і старих (600-800 років) дерев. Це листовий чай з інтенсивним, густим смаком і горіховим ароматом з нотками сухофруктів.

Пресований пуер у вигляді великих «млинців», як правило, буває дуже високої якості. Коржі з чаю мають круглу форму, від 12 до 30 см діаметром. Розрізняють чорний, зелений і білий пуер, приготований за схожою технологією, але з різним ступенем ферментації і сумішами сировини.

Пресований пуер у вигляді маленьких «гнізд» готують з сировини не найвищої якості або з решти після сортування листів для вищих сортів. Це масовий чай з простим і дуже насиченим смаком. Аромат землистий, з нотками сухофруктів і горіхів.

Спосіб заварювання

Для пуеру необхідна вода температурою 90-95 ° С і 30-40 секунд витримки для першої-третьої заварки з подальшим збільшенням часу до 1-2 хвилин. Пресований пуер розламується шарами паралельно підставі плитки. Потім його потрібно покласти в холодну воду на 2-3 хвилини, після чого воду злити і заварити звичайним способом або методом Лу Юя. Тобто розмокший чай вкидається у великій майже скипати (1 л) чайник, доводиться до початку кипіння, і вогонь вимикається. Протягом наступних 10 хвилин пуер красиво настоюється, фарбуючи воду в червонувато-коричневий колір.

Корисні властивості

Пуер вважається сильнодіючими ліками широкого застосування. У Китаї його називають «чаєм від ста хвороб» за його здатність ці хвороби запобігати. Пуер знижує рівень цукру в крові, стимулює травлення, виводить отрути і важкі метали, допомагає схуднути і зберегти молодість.

Калорійність пуеру, як і іншого чорного чаю, близько 2 ккал на 200 мл чашку. Настій багатий розчинними білками, мінералами і комплексом амінокислот, які допомагають швидко і ефективно худнути. В Європі пуер називають «чай для схуднення», і до недавнього часу його продавали в аптеках