​У Житомирі народна майстриня представила автентичні поліські писанки

В рамках свята «Великдень у Житомирі», яке триватиме до 9 травня, майстри народної творчості показують різні види народного ремесла.

Голова житомирської обласної спілки народних майстрів «Мистецьке Полісся» Ганна Івченко із гордістю показує автентичні писанки, малюнки на яких притаманні лише поліському регіону.

«В нас є більше 2-х десятків автентичної поліської писанки на шкаралупі, розписаної воском за допомогою писачка. На писанках регіональні зображення, які були розповсюджені саме в районі нашого Полісся. Люди розглядають, дивуються. Виявляється, ніхто не бачив, як виглядає автентична поліська писанка», – каже пані Ганна. 

Майстриня показує писанку, яка називається «Дубове листя». Вона символізує силу, захист, довголіття, чоловічу мужність та вірність.

«Ця писанка дарувалася чоловікам на міць. Щоб чоловік був міцним, як дуб», – розповідає майстриня.

Ганна Івченко бере до рук писанку, яка зветься «Триріг». Цей елемент складається з трьох заокруглених або ламаних гачків, що виходять із спільного центру або від кола чи трикутника.

«Це триєдність світу – минуле, теперішнє і майбутнє: Нава, Ява і Права, – говорить Ганна Івченко і показує іншу писанку, – А ось ця моя улюблена. Це «Берегиня Скуратівського (Василь Скуратівський, народознавець – Ред.), бо Скуратівський її описав».

“Листочок один, листочок другий. А це, як зародочок. Символізує початок нової справи”, – каже майстриня.

«А це «Волове око». Цю писанку розписують, щоб не зурочили худобу, щоб коза та корова давала молочко, а вівці плодилися», – продовжує далі Ганна Івченко.

Пані Ганна обережно складає писанки до плетених невеличких корзин, які власноруч із рослини сить та кореня сосни створила відлюдниця, яка живе в лісі.

«Сить або ще чуфа кажуть. Корзини сплела Наталія Снєгірьова, яка живе в лісі в невеличкому поселенні разом із іншими такими ж людьми, які відмовилися від всіх благ цивілізації. Вона одна на Житомирщині плете із кореня сосни та із ситі. Тут її немає. Вона представила мені свої роботи і ми тут їх показуємо», – каже майстриня.

Повз проходять житомиряни, уважно розглядають поліські писанки. 

“Головна ціль нашої виставки – популяризувати спілку, розповісти про народне мистецтво, що ці ремесла є конкретно у нас в Житомирі, що ми гордимося поліським регіоном із його наробками”, – пояснює пані Ганна.

Наталія Дехтієвська.