​У Житомирський військовий шпиталь волонтери передали дороговартісне обладнання для дослідження крові. Фото

Дороговартісне обладнання для дослідження крові медикам Житомирського військового шпиталю передали представники Союзу українок Америки.

13 травня представники СУА разом з волонтерами «Фонду родини Розенблат» відвідали військовий шпиталь та передали два мікроскопи XS-5520 та XS-3330, автоматичний гематологічний аналізатор, автоматичний біохімічний аналізатор, які коштують більше 15 тисяч доларів.

Координатор САУ в місті Житомир волонтер Олена Власенко каже: це вже не перша допомога, яку шпиталь отримує від Союзу українок Америки. У лютому організація придбала ліків на суму близько 20 тисяч гривень.

«Завдяки Союзу Українок Америки, з котрими ми співпрацюємо уже рік, у лабораторії з’явилося новітнє обладнання для дослідження крові – техніка, що дозволяє робити аналіз крові за 1 годину. Раніше цим займались три працівники на мікроскопах 1954 року випуску, процес займав до 14 годин. Тепер все буде автоматизовано і на дослідження зразків витрачатимуть усього 60 хвилин», – розповідає жінка.

За словами начальника Житомирського військового шпиталю Олександра Серебрякова, вони дуже вдячні за ту допомогу, яку надають волонтери.

«Сьогодні у нас величезна подія, оскільки для нашої лабораторії привезли автоматичні гематологічні аналізатори і біохімічні аналізатори та два сучасних мікроскопи. Раніше у нас ці дослідження робилися ще таким, скажімо, «дідівським» методом – за допомогою старих мікроскопів і піпеток».

Голова ХХХІ конвенції Союзу українок Америки Лідія Білоус, яка приїхала у Житомир зі Сполучених Штатів Америки, була вражена тими умовами, у яких лікуються та проходять реабілітацію українські бійці. Жінка пообіцяла, що СУА продовжить допомагати Житомирському військовому шпиталю.

«Враження від шпиталю таке: все старе, немає тієї шпитальної естетики, до якої ми в звикли США, але, на жаль, ми не можемо допомогти вам у перебудові. Проте, ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу. Ось, до прикладу, як це обладнання для дослідження крові», – говорить жінка.

Окрім медичного обладнання від СУА, Житомирський військовий шпиталь також отримав чергову порцію допомоги від «Фонду родини Розенблат».

«З цим фондом ми співпрацюємо вже тривалий час, фактично, з початку АТО на сході. Вони нам неодноразово допомагали: це і функціональні ліжка, і тренажери, і медикаменти. Восени біля хірургічного та травматологічного відділень було покладено асфальтне покриття за власні кошти Борислава Розенблата. Сьогодні вони знову до нас завітали з функціональними тумбочками, які нам наразі дуже необхідні», – розповідає керівник шпиталю.

«Ми постійно надаємо допомогу, це багато чого: функціональні ліжка, які спеціалізовані для медичних закладів, це і візочки, і ролятори, і тренажери для реабілітації військових. Сьогодні мені дуже приємно бути присутньою під час передачі Союзом українок Америки сучасного медичного обладнання для лабораторії. Це супер, це прекрасно. Я завжди кажу, що разом вдається набагато більше», – говорить очільниця «Фонду родини Розенблат» Олена.