У місцевих громад ніхто не забирає права на подальші перейменування будь-яких вулиць, – Лагута

24 травня у Житомирі відбулося позачергове засідання обласної комісії з топоніміки під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Ярослава Лагути.

За словами Яролава Лагути, це засідання було покликане вирішити два основні завдання: донести максимум інформації та прозоро обговорити всі питання, які виникли навколо розпорядження голови ОДА про виконання закону з декомунізації, а також вирішити ті проблеми, які викликали напругу у суспільстві у зв’язку з перейменуванням вулиць.

Розглядали перейменування вулиці Леніна у Вишевицькій громаді та 19 вулиць у місті Бердичеві.

Відповідно до рішень обласної комісії з топоніміки, голова ОДА Сергій Машковський 20 травня підписав розпорядження, згідно з яким у Житомирській області перейменовано 697 вулиць і провулків у 224 населених пунктах, а 80 пам’яток мають бути демонтовані. Упродовж 10 днів у головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області це розпорядження має бути зареєстроване, а потім оприлюднене на сайті ОДА.

Вищезазначені 20 вулиць не увійшли до переліку перейменованих. Вчора вирішувалася їх доля за участю представників громадськості.

Ярослав Лагута наголосив: «Питання про те, що необхідно перейменовувати чи ні, не стоїть взагалі. Незважаючи на будь-які розбіжності, є закон, який чітко регламентує процедуру. Протиріччя з самими назвами».

Так, у селі Вишевичі Радомишльського району вулицю Леніна спочатку було запропоновано перейменувати на вулицю Леоніда Тарасюка, який багато зробив для розвитку села. Проте жителі вулиці і села загалом проти такої зміни та зібрали підписи за перейменування на вулицю Миру. Члени комісії заслухали позицію жителів та прийняли рішення на користь громади.

Далі Ярослав Лагута запропонував членам комісії пройтися по кожній з 19 вулиць і провулків Бердичева, з назвами яких жителі не погоджуються. «Я розумію аргументацію обох сторін. Ми й пішли назустріч громаді, хоча могли залишити рішення комісії без змін, – зазначив заступник голови ОДА. – Місцеві органи влади переклали відповідальність на обласну комісію з топоніміки, хоча їм були відведені терміни на проведення перейменування. Тепер комісія змушена прийняти зважену позицію».

Також Ярослав Лагута наголосив, що у місцевих громад ніхто не забирає права на подальші перейменування будь-яких вулиць.

Для того, аби громадськість не чинила тиск на членів комісії, далі засідання відбувалося у закритому режимі. Після проведеної роботи члени комісії повідомили про прийняті рішення громадськість.

Крім того, від органів місцевого самоврядування не надійшли пропозиції на перейменування ще 11 вулиць. Комісія прийняла рішення і щодо них.