Як пістолет на АЗС розуміє, що бак автівки повний?

На щастя, в процесі заправки нам не треба побоюватися, що бензин поллється через край – можемо пити каву чи гортати журнали, а колонка в разі чого зупинить подачу палива. Але як саме вона дізнається, що пора, – розуміють далеко не всі.

Звук характерного клацання всередині заправного пістолета знайомий, напевно, кожному автомобілісту. Якимось загадковим чином дуже просте на вигляд пристрій відчуває момент, коли бак заповнюється під зав’язку, і припиняє подачу палива. При цьому на “носі” у пістолета не видно ніяких складних датчиків – та й з датчиком рівня палива всередині бака він навряд чи спілкується по бездротовому зв’язку. Звідки ж надходить сигнал, який звільняє нас від необхідності стежити за процесом заправки і запобігає можливим більш ніж неприємні наслідки?

На ділі все працює без допомоги електроніки – і в тому числі тому механізм так надійний. Суть в тому, що крім основного клапана (який відкривається натисканням на важіль) всередині пістолета є додатковий клапан з мембраною. З носика пістолета до цього клапана йде дуже тонкий т.зв. вакуумний або сигнальний канал. Мембрана “зводиться” в момент натискання на важіль – і знаходиться в цьому “зведеному” стані, поки через вакуумний канал проходить потік повітря. Канал закінчується всередині пістолета, в районі основного клапана, – і потік бензину, проходячи повз цього отвору на великій швидкості, створює в каналі розрідження. Це розрідження змушує отвір на носику пістолета засмоктувати повітря з паливного бака.

Палець вказує на клапан з мембраною (трохи правіше і нижче над основною порожниною можна побачити вакуумний канал). Зміна положення мембрани зрушує ручку вниз – і пружина основного клапана, розпрямляючись, переводить його в закрите положення.

Але як тільки носик пістолета занурюється в рідину, повітрю вже немає звідки взятися. Розрідження стане набагато сильніше, під його впливом мембрана переключиться в протилежний стан і розблокує пружину основного клапана. Який, різко закрився, і видасть той самий знайомий клацання.

До речі, на підході до клапану з діафрагмою в каналі є відсік з невеликим кулькою всередині. Якщо з якоїсь причини заправний пістолет випаде з бака, кулька перекриє вакуумний канал, спровокувавши різке посилення розрідження – і запустивши процес, який ми тільки що описали.

Якщо ж ми говоримо про ремонт та заправку автокондиціонерів, то звичайно genstar.ua/kondicionery. Компанія займається і іншими роботами. Звертайтесь.