Глобальне потепління б’є рекорди

Температури на планеті зараз вище, ніж коли б то не було за останні 137 років, а вміст вуглекислого газу над південним полюсом відповідає концентрації, що існувала чотири мільйони років тому. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (США) повідомляє, що травень 2016 року стало найтеплішим місяцем на Землі за всю історію спостережень (з 1880 року), як і 12 попередніх йому місяців. Тобто, останні 13 місяців показали найвищі температури в порівнянні з будь-якими періодами за минулі 137 років.

Крім того, останні дані вказують, що вміст вуглекислого газу над Антарктидою перевищила позначку в 400 частин на мільйон. Останній раз це було мільйони років тому.

Нормальний розподіл вуглекислого газу в атмосфері сильно залежить від його споживання і виробництва живими організмами і промисловістю. Антарктида є місцем, де і того, і іншого дуже мало, тому зазвичай вміст діоксиду вуглецю там порівняно стабільно і набагато менше, ніж в Північній півкулі. Тому до 2016 року Південна півкуля і його полюс були чи не єдиними місцями на Землі, де концентрація вуглекислого газу не досягала 400 частин на мільйон. У Північній півкулі такі показники типові вже з 2015 року. Тому нинішня реєстрація цієї позначки Обсерваторією спостереження за вуглекислим газом на Південному полюсі має істотне значення.

Згідно з даними, отриманими за зразками давніх шарів антарктичного льоду, останній раз така висока концентрація вуглекислого газу в повітрі над полюсом відзначалася чотири мільйони років тому. Клімат в ту пору на планеті був істотно теплішим, ніж тепер. Зокрема на Новій землі, де, навіть не дивлячись на полярну ніч, існували широколистяні ліси.

Укупі з кліматичним рекордами травня 2016 року реєстрація рекорду з вуглекислого газу змушує ряд вчених передбачати рекордне скорочення площі льодів Північного льодовитого океану вже в цьому році. До середини століття очікується також серйозна зміна клімату і розподілу опадів в помірних широтах. При поточних темпах зростання вмісту вуглекислого газу в атмосфері повне танення полярних шапок і подальше затоплення великих площ суші може статися в найближчі п’ять тисяч років.

Усі новини про погоду і найточніші та найсвіжіші  прогнози погоди на сайті meteoexpert.org. Заходьте щодня та будьте у курсі усіх погодних умов.