Міські депутати рекомендують виконкому дати дозвіл на встановлення пам’ятника архангелу Михаїлу

У Житомирі хочуть встановити пам`ятник архангелу Михаїлу.

Міські депутати рекомендують виконкому дати дозвіл встановити пам`ятник архангелу Михаїлу на розі вулиць Київської та Театральної.

На земельній комісії міської ради депутати розглянули виділення місця для встановлення пам`ятника архангелу Михаїлу.

Раніше за ініціативи одного з польських товариств на розі вулиць Театральної та Київської виконком дозволив встановити пам`ятник Ігнацію Яну Падеревському.

Однак, така пропозиція була негативно сприйнята громадськістю Житомира, адже Ян Падеревський був не лише піаністом, але й політичним діячем. Він, будучи прем`єр-міністром Польщі в 19-20 роках 20 століття, проводив недружню, а то й ворожу політику щодо Української держави та українського народу – проводив загарбницьку політику щодо Західно-Української Народної Республіки, яка закінчилась цілковитою окупацією Галичини в липні 1919-го року.

Окрім того, пам’ять Падеревського в Житомирві вже увічнена.

«На Крошні є провулок імені Яна Падеревського, міська музична школа №5 названа його іменем. Але цьому польському товариству, очевидно, цього замало. Центр Житомира – це не місце для пам`ятника Падеревському, який приєднував землі України до Польщі», – сказав депутат Житомирської міської ради Олег Черняхович.

Нагадаємо, ще влітку 2015 року після спорудження постаменту Яну Падеревському міська влада призупинила встановлення пам`ятника. “Сьогодні на цьому місці доречно увічнити архангела Михаїла”, – повідомили на комісії. 

“Цього просять і представники двох релігійних громад – православної та католицької,” – кажуть депутати.

Члени земельної комісії проголосували за це рішення.

Наталія Дехтієвська.