Сергій Машковський доручив створити підрозділи пожежної охорони в ОТГ

У Новоборівській об’єднаній територіальній громаді сьогодні, 1 червня, відбулася нарада з питань організації системи цивільного захисту ОТГ під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Машковського.

Основним питанням наради було утворення у кожній об’єднаній територіальній громаді підрозділу місцевої пожежної охорони.

На сьогодні в області утворено 10 ОТГ, 9 із яких вже мають затверджені власні бюджети та отримали державну підтримку на розвиток інфраструктури на загальну суму 54,5 млн грн. Частина коштів вже знаходиться на рахунках ОТГ.

Керівник області наголосив: «Громадяни, відповідно до Конституції України, мають право на захист свого здоров’я від наслідків стихій, аварій, пожеж. Держава гарантує такий захист, а ми як представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування маємо його забезпечувати».

За словами Сергія Машковського, наявна кількість пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів, які виконують функції гасіння пожеж, ліквідації та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій і подій, проведення аварійно-пожежно-рятувальних робіт, на території Житомирської області не відповідає існуючим нормам, що регламентують радіус виїзду, та в деяких районах набагато його перевищує. Саме тут на допомогу професійним рятувальникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій долучаються підрозділи місцевої пожежної охорони сільських, селищних рад та об’єднаних територіальних громад.

В області створено 17 підрозділів місцевої пожежної охорони, з них на території об’єднаних територіальних громад – 4.

Проводиться робота щодо створення по одному підрозділу місцевої пожежної охорони у Рейській сільській раді Бердичівського району, Потіївській (Радомишльський район) та Народицькій (Народицький район) територіальних громадах.

«Розпочата робота є дуже важливою, у першу чергу, для громадян, що проживають у сільській місцевості, на території об’єднаних територіальних громад. Тому першочерговим завданням для Вас, як для керівників ОТГ, є створення таких підрозділів на території усіх об’єднаних громад», – зазначив голова облдержадміністрації.

За підсумками наради були дані відповідні доручення голови ОДА щодо створення нових та утримання існуючих підрозділів місцевої пожежної охорони в об’єднаних громадах.

Після засідання Сергій Машковський з представниками галузі цивільного захисту та керівниками громад оглянули підрозділ пожежної охорони Новоборівської ОТГ, за який Новоборівська селищна рада отримала перше місце у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування-2015».

Прес-служба ОДА