На Житомирщині 84-річна пенсіонерка та її 61-річна дочка доглядали макові плантації. ВІДЕО

Без категорії

У Черняхівському районі на земельних ділянках, розташованих поблизу їх будинків, 84-річна пенсіонерка та її 61-річна дочка виплекали посіви нарковмісних рослин. З дбайливо доглянутих грядок поліцейські вилучили 5810 рослин, а з подвір’я – ще 320 рослин, які вже сушилися. Загальна вартість такого «урожаю» за цінами чорного ринку складає понад 650 тисяч гривень. Про це інформують в поліції.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки у домогосподарствах, належних двом жінкам, матері та доньці. У смт Головино на городі виросли 3700 рослин маку. У подвір’ї господиня сушила ще понад три сотні нарковмісних рослин. А у сусідньому селі, на так званій «вотчині», де нині живе її племінник, 61-річна жінка користувалася городом для вирощування овочів. Саме там поміж картоплею та капустою вона виростила ще 2110 рослин маку.

Це найбільші незаконні посіви маку, виявлені нами цьогоріч, – коментує в.о. начальника відділу 3-го територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції Віталій Прокопенко. – Жінки виправдовуються, що, мовляв, це дикоростучий мак, який самостійно насіявся. Але явно видно, що рослини доглядали, прополювали, намагалися приховати серед іншої городини. Та й сушилося виявлене у подвір’ї маковиння явно не для кулінарних потреб, як згодом намагалася переконати нас господиня.

Втім, нині увесь урожай поліцейські вилучили та направили на експертне дослідження. За цінами чорного ринку вартість вилученого складає понад 650 тисяч гривень.

Відповідно до ч. 2 ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) таке городництво може обернутися покаранням у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Крім того, правоохоронці перевіряють, з якою метою жінки вирощували таку кількість нарковмісного зілля.