На Житомирщині поліцейські знищили понад 5 тисяч рослин маку та конопель

Упродовж оперативно-профілактичних заходів, що нині тривають на території області, поліцейські виявили 26 незаконних нарковмісних посівів, на яких знищено майже 4,5 тисячі голівок маку та ще більше 800 рослин конопель. Як повідомляють у поліції, за кожним із зареєстрованих фактів розпочаті кримінальні провадження.

Під час практичного етапу профілактичної операції під умовною назвою «Мак» інспектори поліції здійснюють обходи територій обслуговування з метою огляду присадибних ділянок місцевих жителів та виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин.

Як правило, така агрономія ховається у високорослих кукурудзі та квасолі, або іншій городині і більш характерна для сільської місцевості.Так, у с. Скраглівці Бердичівського району інспектори превентивного блоку відділу поліції виявили на присадибній ділянці 65-річної жительки посів у 650 рослин маку.

А в Ємільчино поліцейські нарахували на городі місцевої жительки майже 2 тисячі голівок маку.

Втім деякі «агрономи» і у великих містах знаходять можливість вирощувати природній «кайф». У Житомирі інспектори поліції виявили на приватній присадибній ділянці посів маку розміром понад 200 рослин.

За словами 51-річної господині, мак насіявсь на городі сам і вона збиралась його використати «на пиріжки».

За всіма фактами, а таких на території області нині зафіксовано 26, розпочато кримінальні провадження за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України.

Власникам нарковмісних посівів загрожує покарання у вигляді штрафу від 1700 до 8500 грн, піврічного арешту або 3-річного обмеження волі.