Над Житомирщиною знову нависла небезпека розширення титанових родовищ і знищення природи

Житомирська обласна рада 21 липня знову може розглянути питання щодо виділення земель чи надання спецдозволів під розробку кар’єру для Фірташа. Про це мене повідомили і депутати, і мешканці Малинського та Коростенського районів. 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук  повідомила депутат обласної ради Олена Галагуза.

“Днями до сіл Діброва та Болярка Коростенського району навідалися кримінальні емісари, які підбурюють місцевих продавати ділянки, аби вивільнити їх під кар’єри. Це загрожує екологічний безпеці регіону, оскільки створює передумови для зневоднення, сприятливого середовища для онкозахворювань. Попередньо розроблятимуть кар`єр 1,5 км в діаметрі і півкілометра у глибину (є можливості для розширення), можна буде видобувати 4 види руд.

На одній з таких зустрічей був присутній і відомий активіст, голова Громадського руху «Врятуємо Полісся!», член Національної екологічної ради України Станіслав Гуменюк із Малинського району. Саме завдяки його зусиллям обласній раді не вдалося протягнути рішення для Фірташа 2012 року. За словами Гуменюка, гірничо-збагачувальна галузь — одна з екологічно найнебезпечніших видів діяльності, результатом якої є незворотне нищення екосистеми. 

“За період першого півріччя 2012 року видобувна галузь Житомирщини зросла в порівнянні з 2011 роком на 154%, а дохід до обласного бюджету від цієї галузі — лише на 10%. Про який розвиток нас переконують? Навіть якщо всі податки від розвитку галузі будуть надходити до області, навіть якщо їх будуть відраховувати чесно, навіть якщо будуть відшкодовувати всі екологічні збитки, компенсують населенню екологічні збитки, а це, як всі розуміють, неможливо через саму модель економіки, корупцію тощо, то ми все одно зіштовхуємося ще з одним абсурдом — економічним: розвивати щось через руйнування основи всього живого на Землі. 

Уявімо, що буде задоволено всі, так звані, цивілізаційні вимоги й через кілька років на Поліссі настане економічне благополуччя. Та через 10-15 років, коли екскаватори перекрокують до іншого краю, а Полісся перетвориться в пустелю, гроші проїдять, тоді настане час повної деградації і відвернути її навряд чи вдасться найближчі століття, а може й тисячоліття. Гроші ж то не їдять і не п’ють. Вода й екологічні продукти, які по всій Землі стають все більшим дефіцитом — ось козирна карта розвитку економіки нашого краю”, – зазначив Гуменюк.

І хоч голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська стверджує, що питання Фірташа на сесії розглядатися не буде, такі застереження є, оскільки можуть винести питання на президії чи в сесійній залі з голосу. Закликаю усіх депутатів схаменутися і не створювати прецедент для нищення екосистеми регіону. А декому раджу позбутися “африканського” синдрому”, – сказала Олена Галагуза.