Нежить влітку: застуда або алергія

Вважається, що влітку людина повинна застудитися рідше. І все ж закладеність носа, підвищення температури і почуття загального нездужання можуть з’явитися в будь-яку погоду. Але якщо взимку такі симптоми найчастіше вказують на застуду, то влітку можуть говорити і про алергію.

Алергічна нежить і простуда – суть дві різні речі. Хоча симптоми можуть здатися абсолютно невиразними. А ось підходи до лікування відрізняються дуже сильно. У першому випадку обов’язково потрібні антигістамінні препарати, у другому – противірусні.

Відрізнити простудний нежить від алергічного часом буває надзвичайно складно. І все ж є деякі симптоми, за якими можна запідозрити, що вірус тут ні до чого. «Якщо схожі симптоми з’являються у вас з року в рік з приходом весни, є привід задуматися про алергію на пилок – поліноз, – розповідає лікар-алерголог Ірина Залем. – Особливо, якщо ваші симптоми наростають на вулиці і зменшуються в закритих приміщеннях. Поліноз може виявлятися не тільки навесні, але і влітку, і восени – в залежності від значимого для вас рослини ».

І все ж іноді при алергічній нежиті ці поради не спрацьовують – він не припиняється в приміщенні. Додатково до всього алергічний нежить може супроводжуватися підвищенням температури тіла, що може ввести в оману кого завгодно. Щоб швидко і ефективно вирішити проблему і не допустити розвитку ускладнень, необхідно достовірно з’ясувати причини. А для цього допоможуть спеціальні аналізи.

Тести на алергію бувають лабораторні, які передбачають дослідження сироватки крові. Крім того, існують тести, які передбачають безпосередній контакт з алергеном – прик-тести (від англ. – «Прокол») і так звані скаріфікаціонние тести. Принцип їх виконання схожий: на шкіру пацієнта наносять крапельку концентрату алергену, а далі або проколюють шкіру спеціальною голкою, або роблять мікроскопічний надріз. Алергени, втім, використовуються не завжди. Іноді застосовують краплі спеціальних речовин для контролю реакції. Згодом лікар оцінює розмір почервоніння і набряклості в місці нанесення краплі алергену.

І все ж тести, які передбачають контакт з алергеном, сьогодні деякі експерти вважають небезпечними. Адже навіть в мікроскопічних дозах речовина може викликати важку алергічну реакцію. Лабораторні дослідження вважаються більш комфортними для пацієнта, оскільки доза алергену не вводиться в організм, отже, той не піддається додатковому стресу – результат виходить шляхом звичайного аналізу крові з вени.

Алерген, потрапляючи в організм, зв’язується з особливим видом антитіл – імуноглобуліном Е. Загальний аналіз крові виявить зміна ряду показників і значень, які свідчать про те, що відбувається саме алергічне запалення. Більш того, лабораторне дослідження дозволяє визначити, на що саме виникла алергія.

Однак бувають і більш складні випадки алергії, не пов’язаної з імуноглобулінами Е. І все ж лабораторна діагностика допоможе відрізнити алергічний нежить або кон’юнктивіт від інфекційного – якщо при дослідженні мазка, взятого зі слизової носа або з кон’юнктиви, видно велику кількість еозинофілів (це такий підвид лейкоцитів ), можна з упевненістю підтвердити алергічне запалення.

З алергічною нежиттю можуть зіткнутися навіть зовсім маленькі діти, проте потрібно звернутися за рекомендацією до лікаря, щоб уточнити, з якого віку можна робити аналіз крові. Фахівці попереджають, що займатися самодіагностикою і самолікуванням в будь-якому випадку не варто. «Буває, що пацієнти, припускаючи у себе або свою дитину можливість алергії, починають превентивний, як їм здається, прийом антигістамінних препаратів, – пояснює лікар клінічної лабораторної діагностики Ольга Малиновська. – Але я настійно рекомендую надавати рішення з питань здоров’я фахівцям. Безконтрольна терапія може привести до ускладнень, або можна взяти за алергію якесь більш серйозне захворювання, що має схожі ознаки, і допустити його подальший розвиток ».

НА ЩО МОЖЕ ВИНИКНУТИ АЛЛЕРГИЯ У ЛИПНІ

Кінець червня – початок липня Липа, злаки

Червень – середина липня Подорожник, злаки, щавель

Липень – середина серпня Кропива

Кінець липня – жовтень Бур’ян: полин, лобода, лобода, амброзія, ціклохена

Інтернет-магазин “Медтехника” пропонує кожному такому хворому інгалятори компресорні. Астма, бронхіт та інші хвороби легше долати з ними. Заходьте на http://www.medtechnika.com.ua/inhalers/compressor-inhaler/ та обирайте потрібний.