Облдержадміністрація Житомирщини заявила про підробку документу про заборону вибухівки “Ера”

На засіданні постійної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів при Житомирській облраді 14 липня депутатський корпус розглянув питання щодо підробки документів на заборону використання вибухівки «Ера».

Учасники засідання постійної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів вкотре розглядали питання з приводу використання Житомирськими кар’єрами вибухівки марки «ЕРА» Державного підприємства «НВО «Павлоградський хімічний завод». Ця проблема є досить болючою для місцевих підприємців і вже не одноразово ставала перешкодою для стабільної роботи щебнедобувних компаній.

Цього разу дискусія розгорнулася навколо листа, що буцімто підтверджує необхідність заборони вибухівки «Ера».

Під час засідання громадський активіст Сергій Ткачук озвучив документи, які стосуються заяви, на підставі якої обласна рада знову підняла на розгляд це питання.

На адресу голови облради Анжеліки Лабунської надійшло звернення, разом з яким було додано лист від Міністерства екології та природних ресурсів України, у якому йшлося: «Ми прийшли до висновку підтримати рекомендацію Житомирської екологічної інспекції про заборону використовувати «Ера»» (примірник додається). У той же час, на управління промисловості розвитку інфраструктури та туризму надійшов лист про недостовірність наданого листа ГО «Наш екологічний світ» (оригінал додається).

Ініціатор заборони «ЕРИ» Олег Джежулей знову прийшов на засідання депутатського корпусу з проханням зупинити використання вибухівки «Ера», пояснюючи це «діоксиновою загрозою», яка за його словами, надходить від вибухівки. До розгляду депутатам не було надано документів, які б це підтверджували.

На нараді також була присутня головний еколог НВО «Павлоградський хімзавод» Тетяна Холоденко, яка надала дозвільні документи та екологічні звіти, що підтверджують безпечність «Ери». Згідно яким, жодних «діоксинів» не виявлено.

«Серед усіх вибухових засобів, вироблених в Україні, «Ера» є найбільш затребуваною та безпечною, – наголошує головний інженер «Бехівського спеціалізованого кар’єру» Бабський Сергій Олександрович. – Про це свідчить її використання по всій Україні та за кордоном. Жоден з інших виробників аналогічної вибухівки не може переконати керівників кар’єрів такою кількістю сертифікатів державного та міжнародного зразку або власною акредитованою лабораторією. Деякі з виробників взагалі просувають не сертифіковану вибухівку. З такими виробниками співпраця справді небезпечна не тільки для середовища, а й для працівників буровибухових підприємств. Та чомусь вони не викликають обурення у місцевих громадських організацій.

Принципова позиція «Екологічного світу» викликає підозру, оскільки організація, очевидно, відстоює інтереси конкуруючих компаній і зосереджена лише навколо вибухівки «Ера». У той же час заборона «Ери» може призвести до зупинки найпотужніших гірничо-видобувних підприємств України. Використання інших вибухових матеріалів означатиме збільшення ціни, що, в свою чергу знизить об’єм продажів щебеневої продукції”.

Після тривалої дискусії, вислухавши позицію усіх сторін, депутати не знайшли вагомих підстав для заборони вибухівки «ЕРА» і запропонували ГО зробити власні дослідження.

“Як спеціаліст, можу стверджувати, що за досить довгий час ми попрацювали з різними виробниками емульсійної вибухівки і досвід показав, що Ера – найбезпечніша та найстабільніша вибухівка, завдяки якій ми якісно розвиваємо підприємство, та враховуючі складні економічні реалії, працюємо та розвиваємось. І річ навіть не у ціні, хоча так, Ера де що дешевша від своїх конкурентів, але вона і значно якісніша та безпечніша! Ми обрали Еру, тому що її виробляє відоме в Україні і за її межами Науково-Дослідне Об’єднання, одне з найпотужніших державних підприємств, де є відповідний контроль та гарантії безпеки та якості”, – каже ПрАТ “Бехівський спеціалізований кар’єр”, директор Віктор Кузнєцов.

Директор ТОВ «Тхрозробка» Сергій Федін закликав депутатів не ставати виконавцями брудної технології усунення конкурента з ринку вибухових послуг, адже заручниками Вашого неправомірного рішення можуть стати основні платники податків нерудної промисловості регіону.

З його слів, страждатиме бюджет, страждатимуть працівники підприємств, страждатиме економіка країни вцілому.

Головний інженер ТОВ «Новогородецький кар’єр» Олег Близнюк каже, що на сьогоднішній день у Житомирському регіоні представлені лише три виробника вибухівки, двоє з яких, наші, місцеві, житомирські підприємства, та Павлоградських Хімзавод. 

“Нам, кар’єрам, вигідно, аби на ринку було якомога більше виробників вибухівки, оскільки здорова конкуренція народжує високу якість надання послуг за розумну ціну. Тому, безпідставна заборона Ери може викликати монополізацію цього ринку послуг на Житомирщині, яка в свою чергу відобразиться на собівартості щебню та зниженню сплати підприємствами податків до місцевого бюджету”, – сказав Олег Близнюк.

Зі слів оловного інженера ТОВ «Бехівський гранітний кар’єр» Сергія Гаращука, ні для кого не є таємницею, що гранітні кар’єри знаходяться у скрутному становищі у зв’язку з зупиненням постачання щебню за кордон. Ситуація патова – вартість щебню на українському ринку знизилася, а вартість запасних частин та матеріалів суттєво збільшилася. Багато кар’єрів зупиняють свою роботу, найпотужніші кар’єри, перебуваючи у скрутному становищі продовжують працювати і сплачувати податки. 

“А тут відбувається якийсь фарс – люди, які не являються спеціалістами у галузі, а лише горлопанять та фальсифікують документи, намагаються диктувати нам, суб’єктам господарської діяльності, – в того не купуй, а у того купуй”, – каже Сергій Гаращук.

Директор ТОВ «Граніт-Резерв» Олександр Колесник просить депутатів поступити по совісті та керуючись здоровим глуздом. 

“Ви всі вже бачили той бруд, який ллється на Еру та сьогоднішні факти фальсифікації активістами документів, які стали причиною сьогоднішнього зібрання. Просимо вас не лишати нас, кар’єри, ПРАВА! Права мати вибір між постачальниками послуг! Безпідставно заборонивши Еру, Ви дасте можливість розвитку на ринку корупції та монополії”, – сказав директор  ТОВ «Граніт-Резерв».

На думку директора ТОВ «Червоногранітний кар’єр» Олександра Ревенка, потрібно не просто не забороняти ЕРУ, а взагалі скласти такі умови, щоб на Житомирщині було не два, не три, не чотири виробника вибухівки, а десять-двадцять виробників! Це дасть можливість нам, кар’єрам, вибирати, та обирати найкращих.

Оригінал листа:

Підтвердження:

Сфальсифікований лист: