Пам’ятник Падеревському у Житомирі має стояти біля Польського Дому, – звернення

У Житомирі польські організації, а також історики і журналісти зареєстрували у міській раді колективне звернення, у якому досягають згоди щодо доцільності встановлення пам’ятника польському політичному діячу Яну Падеревському на території Польського дому.

Текст звернення:

“Впродовж кількох років у Житомирі не вщухають пристрасті щодо місця встановлення пам’ятника Падеревського. Ці суперечки дають козирі третій стороні, яка діє за принципом «поділяй і володарюй» та використовує будь-яку нагоду, щоб сіяти непорозуміння і конфлікти між поляками і українцями.

Пріоритетом російської дипломатії у Східній Європі є розпалення польсько-української ворожнечі. Свідченням цього є інформаційна політика російських засобів масової дезінформації. Впродовж останніх років агенти впливу Кремля активно втягують у протистояння активістів націоналістичних рухів обох країн — Польщі і України.

Відтак, з високою долею ймовірності можна припустити, що емоційна дискусія навколо Падеревського в Житомирі була спровокована ззовні. Свідомо чи не свідомо в неї була втягнута, з одного боку, українська громадськість (разом із прихожанами Семінарійського костелу Святого Йоана з Дуклі), а, з іншого боку, окремі лідери і активісти однієї з польських організацій Житомирщини.

Відтак, після спровокованих ззовні запеклих суперечок, пам’ятник Падеревського, в разі встановлення в районі Семінарійського костелу, може стати бажаним об’єктом для недружніх щодо Польщі та України сил. Існуватиме загроза, що з метою розпалення ворожнечі між поляками та українцями, його пошкодять російські агенти впливу або несвідомі корисні ідіоти. Це дасть підстави підозрювати у вандалізмі фігурантів дискусії, які активно виступали проти встановлення пам’ятника біля костелу на вулиці Театральній. У разі реалізації такого сценарію, російські агенти в Польщі, через усі ЗМІ, верещатимуть, що українці пошкодили пам’ятник Падеревського в Житомирі.

Це не просто припущення. Подібні ситуації вже були в Польщі. Проросійські активісти, які зараз переслідуються польським правосуддям, з метою розпалювання польсько-української ворожнечі, реально руйнували українські могили і пам’ятники, в тому числі на Західній Україні. Ймовірне повторення подібної ситуації в Житомирі могло б стати потужним ударом по польсько-українським відносинам. Можливість реалізації такого сценарію є суттєвою загрозою зовнішній політиці і державній безпеці обох країн — Польщі та України.

З огляду на це, ми — науковці, краєзнавці, журналісти і громадські діячі (учасники наукової конференції «Дізнаємося більше про Падеревського») — усвідомлюючи необхідність запобігання можливим провокаціям і, водночас, розуміючи важливість гідного вшанування пам’яті видатного земляка, звертаємося до міської влади, з проханням встановити пам’ятник відомого польського піаніста і державного діяча Ігнація Яна Падеревського в районі Польського Дому в Житомирі. Встановлення пам’ятника Падеревського в Житомирі, в рік, який Польща, з нагоди 75-тих роковин його смерті, проголосила Роком Падеревського, буде мудрим жестом в процесі історичного примирення і порозуміння між польським та українським народами.”


Доктор історичних наук, професор Іван Ярмошик

Кандидат політичних наук, доцент Вікторія Загурська-Антонюк

Кандидат історичних наук Андрій Рацілевич

Кандидат філологічних наук Олена Денисевич

Методист заочного відділення історичного факультету Ірина Денисевич

Головний спеціаліст Державного Архіву Житомирської області Руслан Кондратюк

Голова обласної організації Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький

Головний редактор сайту «Репортер Житомира» Сергій Фещенко

Голова ЖОМГО «Союз польської Шляхти» Наталія Костецька-Іщук

Головний редактор журналу «Głos Polonii» Володимир Іщук

Директор Польського Дому в Житомирі Ірена Першко

Голова громадської організації «Польський Студенський Клуб» Валентина Юсупова

Голова Житомирської обласної громадської організації «Польське культурно-освітнє товариство» Микола Варфоломеєв

Полоністка «Школи знань про Польщу» Вікторія Галицька