Прокуратура Нідерландів: у Москві не обговорювали співпрацю України у справі MH17

Прокуратура Нідерландів повідомила за результатами візиту її представників до Росії щодо розслідування збиття літака рейсу MH17, що рівень співпраці зі слідством влади України не був предметом обговорень у Москві, зазначає Радіо Свобода.

За повідомленням, у перебігу візиту цього тижня з російською стороною обговорювали саме її співпрацю з кримінальним розслідуванням у цій справі.

Прокуратура Нідерландів, яка керує міжнародним розслідуванням, ще у жовтні 2014 року звернулася до Росії з першим запитом і відтоді подала ще низку запитань, мовиться у повідомленні. Російська сторона вже подала певну інформацію, але не відповіла на всі питання, тож нині обговорювали ті запити, на які не надійшло відповіді, додали в нідерландській прокуратурі.

А з приводу співпраці зі слідством України делегація Нідерландів не робила ніяких заяв, бо, наголосили у нідерландській прокуратурі, фактом є те, що ця співпраця всередині Міжнародної слідчої групи чудова.

Напередодні візиту у прокуратурі Нідерландів говорили, що ніяких заяв оголошувати не будуть, але нинішнім повідомленням фактично відповіли на заяву Слідчого комітету Росії. Його речник Володимир Маркін після зустрічі з делегацією заявляв, що офіційне слідство «ігнорує» численні прохання Росії вимагати низки даних від української сторони.

Росія, на відміну від України, не є учасником розслідування. Більше про це пише Рувин у блозі.

Представники прокуратури Нідерландів зі складу Міжнародної слідчої групи з п’яти країн, серед них і України, що розслідує збиття літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysian Airlines над окупованою частиною Донбасу 2014 року, відвідали столицю Росії 5 і 6 липня.

Основне завдання кримінального розслідування – встановити, хто винен у катастрофі.

Минулої осені інше розслідування, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої бойовиками.

Але те розслідування не мало на меті визначати винних.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.