У “Фавориті” заявляють про непрозорі тендери Управління капітального будівництва Житомирської міської ради

20 липня у приміщенні Житомирського прес-клубу реформ відбувся брифінг керівництва ДП «Фаворит ОПТ», під час якого представники компанії розповіли про зловживання в Управлінні капітального будівництва Житомирської міської ради під час проведення тендерів.

За словами Олени Розенблат, складається враження, що УКБ навмисно ускладнюють процедуру, аби не допустити до тендеру конкретних учасників:

«Ось вам свіжий приклад. Щоб почати формувати наші пропозиції по капітальному ремонту тротуарів по вулицях Київській, В.Бердичівській і Театральній, ми хотіли отримати на руки проектну документацію. Ми ж маємо від чогось відштовхуватися, коли робитимемо розрахунки. Нам треба знати, чого від нас хоче міська рада. Так от, проектну документацію нам не надали! Її можна було переглянути у присутності людини з управління. Навіть не скопіювати, а переглянути і запам’ятати! Як на мене, це дуже дивно, хоч формально закону не суперечить.

ДП «Фаворит ОПТ» бере участь у тендерах по всій Україні і без проблем надсилають проектну документацію навіть у електронному вигляді, щоб ми могли розробити пропозицію, яка максимально відповідає заданим умовам, а також виявити невідповідності чи недоліки, які можна виправити ще на етапі формування пропозиції. А в Житомирі навпаки – спершу робимо, а потім перероблюємо за додаткові кошти платників податків»,– повідомила Олена Розенблат.

Є запитання також і до ФОПа, який розробляв проект капітального ремонту, – зазначила жінка, – його керівник безпосередньо пов’язаний із Головою комітету з конкурсних торгів Управління капітального будівництва Житомирської міської ради Дмитром Болейком:

«Цьому проектанту без тендеру надали право на розробку проекту. Зв’язок ФОП Пославського Олександра з Дмитром Болейком дуже легко прослідкувати. Він є діючим керівником ТОВ «Житомирська архітектурно-планувальна майстерня», співвласником якої є головний бухгалтер ТОВ «Елітбуд-1», фірми, яку заснував брат Дмитра Болейка – Денис, і у якій він сам довгий час працював юристом».

Що стосується компанії-переможця тендеру по капітальному ремонту тротуарів трьох центральних житомирських вулиць, то виходячи з Ухвали Печерського районного суда міста Києва (Справа№ 757/26565/16-к), раніше ця львівська фірма була помічена у штучному створенні умови для перемоги у тендерних процедурах, а також у відмиванні коштів:

«Коли ми почали вивчати інформацію про нашого конкурента, то натрапили на багато цікавих фактів. Зокрема, нам на очі потрапила ця ухвала. «Фаворит» в один день разом з «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» подав три заявки – на виконання робіт по Київській, Великій Бердичівській і Театральній. У той же день розкрили першу пропозицію по В. Бердичівській і озвучили, що зазначена нами загальна вартість робіт є найнижчою із запропонованих та складає 9 311 906,36 грн. з ПДВ, що на 1 087 413,02 грн. (або 11%) нижче за пропозицію Учасника – переможця. На прохання нашого представника оголосити інші істотні умови, які впливають на результати тендеру (строки виконання та відстрочка платежу) нам було відмовлено.Дві інші пропозиції чомусь було вирішено розкрити пізніше – у офіційний вихідний день 20 червня. Кілька днів конверти полежали у тендерному комітеті, потім їх розкрили і виявилося, що «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» відремонтує навіть дешевше, ніж «Фаворит». Цікаво, чи були б львів’яни такими ж успішними, якби всі три пропозиції відкривали в один день? Але ж за руку нікого не схопили, тому не буду нікого звинувачувати. А «завищена ціна на виконання робіт з мощення тротуарної плитки», про яку вчора на брифінгу заявив Сергій Сухомлин, пояснюється тим, що ДП «Фаворит ОПТ» вказав реальну ринкову вартість виконання робіт, яка втричі перевищує передбачену в ДСТУ Б Д.141-1:2013 26 грн. за м2, і яка не відповідає реальним цінам, по яким фахівці готові виконувати ці роботи. Наші працівники отримують офіційну зарплатню. Середня заробітна платня за червень склала 8030 грн.
На мою думку, саме міська влада має бути зацікавлена в реальних виплатах заробітних плат та відповідних відрахувань, у вигляді податків та зборів, що сплачуються саме до бюджету м. Житомира
», – повідомила Олена Розенблат.

За словами директора ДП «Фаворит ОПТ» Олексія Чібісова, підприємство також поступилося конкуренту у позиції строків. ДП «Фаворит ОПТ» обіцяло виконати роботи за 140 днів, проти 50 днів «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія»:

«Капітальний ремонт тротуарів це не лише укладання плитки. Зазначені строки, були нами вказані з урахуванням реальної трудомісткості (згідно проектної та конкурсної документації), а також, зважаючи на необхідність залучення місцевих комунальних підприємств для виконання окремих видів робіт, як, наприклад: «перенесення опор контактної мережі», які мають бути узгоджені та виконання Комунальним підприємством «ЖТТУ». У «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» повідомили, що готові працювати в три зміни вночі, але ж при виконанні таких робіт виникає багато шуму, який заважатиме місцевим мешканцям. Я переконаний, цього робити не дозволять. Ми ставили реальні строки для якісного виконання робіт», – зазначив чоловік.

Прес-служба компанії «Фаворит»