Від піжами до нічної сорочки

Якщо ви думаєте, що нічні піжами завжди були в такому вигляді, якими ми їх знаємо зараз (які складаються з вільної сорочки і вільних штанів), то ви помиляєтеся. Слово pyjamas в англійській мові було запозичене з Індії. У перською мовою теж є це слово, воно означало «одяг для ніг». Тобто східна піжама була: вільні штани, що затягуються зверху навколо талії мотузкою. У таких штанах чоловіка могли ходити по будинку, спати, залишаючи голий торс.

Після колонізації Азії нічні штани швидко перейняли в Британії. У Британській Енциклопедії говориться, що піжами, як домашній одяг, з’явилися в Англії в ХVII столітті. Але португальці також претендують на те, що були розповсюджувачами піжами в Європі.

Звідки ж з’явилися нічні сорочки, відомі в Німеччині починаючи з пізнього середньовіччя. Можна припустити, що підприємливі німці запозичили зі Сходу туніки, пристосувавши їх під нічний вбрання, що закриває плечі, щоб було тепліше. У них одягалися тільки королі, знати і багаті люди, так як тканина, з якої шили вільні нічні сорочки, була більш тонкої і дорогий. Це була чоловічий одяг. Дітям на ніч теж одягали довгі сорочки.

Англійці перейняли і вільні нічні сорочки. Поступово перемішуючись, мода винайшла сьогоднішню піжаму, яку носять як чоловіки, так і жінки.

Однак, що стосується жінок, то всі ми знаємо, що в давнину жінки носили тільки спідниці. У чеських документах 1492 року є згадка про «спідницях для спальні». Відомо також, що поверх денний сорочки жінки одягали на ніч фуфайки. Це були не простолюдинки, а знатні дами. Хто ж буде шити для селян на ніч фуфайки? Тим більше, що спали вони на печах і сінниках.

Тоді навіщо ж дамам шили на ніч фуфайки? А потім, що спали вони, часто, напівсидячи, оберігаючи свої пишні зачіски, зведені з великими труднощами. У такому напівсидячому положенні ковдри сповзали, а фуфайки – немає. На які муки тільки не прирікали себе жінки заради краси вже з давніх часів! І чого тільки вони не запозичили у чоловіків – і штани, і панчохи, тобто сучасні колготки, і зачіски, і манікюр, прагнучи в усьому наслідувати сильній статі.

Напевно, багато хто чув вираз «пісок сиплеться», яке означає старість. Колись літні чоловіки при дворі носили шовкові панчохи і робили собі зачіски, як і дами, вони теж хотіли виглядати красиво. Однак старі ноги в панчохах виглядали вже не так привабливо, підкреслюючи вени і інші недоліки. Тоді і насипався пісок в щільні шовкові панчохи, щоб згладити всі недоліки. Звідси і пішла жарт, що зі старих людей пісок сиплеться.

Сьогодні ж можна вибрати собі будь-який одяг, як на ніч, так і на день. Вільні піжами дуже актуальні. Однак для жінок вибір значно багатший, ніж для чоловіків. Нічні сорочки та пеньюари настільки вишукані, що сучасним жінкам може позаздрити будь-яка королева. Вони шиються з шовкових, атласних, трикотажних, віскозних або найтонших батистових тканин в поєднанні з різними мереживом і вишивками. Існують численні їх фасони, від схожих на комбінації до сарафанів. Кожна жінка може вибрати такий фасон, напр., на http://www.jersey-shop.com.ua/nochnie-rubashki.html , які підкреслять її  красу.