З 1 липня житомиряни мають сплачувати податок на нерухомість

1 липня 2016 року розпочинається відлік 60 днів, протягом яких українці мають сплатити податок на нерухомість за 2015 рік. 60-денний термін спливе 28 серпня 2016 року, після чого тим, хто забарився, буде нарахована штрафна санкція – 10% від суми податку, а якщо термін перевищить 30 днів – то всі 20%. А отже, враховуючи настання періоду літніх відпусток, українцям рекомендують не баритися.

Що ще потрібно знати громадянам про новий податок, спробував розібратися кореспондент Укрінформу.

НА ПІДСТАВІ ЯКОГО ЗАКОНУ СТЯГУВАТИМУТЬ НОВИЙ ПОДАТОК?

Наприкінці минулого року народні депутати України внесли зміни до Податкового кодексу в частині податку на нерухоме майно. Згідно з цими змінами, а саме – пунктом 266.5 Податкового кодексу, – розмір податкуу 2016 році коливатиметься від 0% до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр об’єкта житлової чи нежитлової нерухомості. Ставка встановлюється відповідним органом місцевої влади, а отже, різнитиметься в кожному регіоні. Приміром, у Вінниці, Запоріжжі, Івано-Франківську та Харкові, згідно з рішеннями міськрад, ставка податку на нерухомість у 2016 році становитиме 2%, у Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Дніпропетровську та Києві – 1%, у Житомирі – 0,5%, в Ужгороді – 0,4%, а у Кіровограді – 0,1%.

КОГО І ЧОГО СТОСУЄТЬСЯ ПОДАТОК?

Необхідність сплати податку стосується, як і громадян України, так і іноземців, які мають у власності нерухомість в Україні.

Оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова нерухомість (гаражі, майстерні, господарські будівлі – сараї, хліви, літні кухні, вбиральні, погреби тощо).

Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є будинок та погреб, податок сплачується з обох об’єктів: з будинку – за ставкою, встановленою місцевою радою для житлової нерухомості; погребу – за ставкою для нежитлової нерухомості.

Якщо нерухомість впродовж 2015 року була продана, то податок на нерухомість доведеться платити як продавцеві, так і новому власнику.

ЗА ЩО ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ?

Платити за свою нерухомість будуть не всі, а тільки ті власники квартир та будинків, площа яких перевищує 60 та 120 метрів квадратних відповідно (або будинки і квартири загальною площею в 180 “квадратів”). Та й сам податок буде нараховуватись тільки на площу, яка перевищує вищезгаданий метраж.

Наприклад, якщо власник має квартиру у 75 квадратних метрів, то він буде сплачувати податок тільки з 15 квадратних метрів. Або якщо ви є власником заміського будинку у 150 квадратних метрів, то сплатите податок з 30 квадратних метрів.

Виходячи з розміру мінімальної зарплати, яка на 1 січня становила 1378 гривень, максимум, який доведеться заплатити за один “зайвий” метр квадратний, у 2016 році складе 41,34 гривні.

Разом з тим, встановлено й додаткову ставку податку. Так, заможні українці, які є власниками елітної нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів для квартири та 500 квадратних метрів для приватних будинків, мають додатково сплатити 25000 гривень на рік.

Проте, якщо нерухомість належить кільком власникам, то загальна площа такого майна при вирахуванні податку ділитиметься на кількість власників. Наприклад, якщо у квартирі площею 200 квадратних метрів проживатиме 5 осіб, які пропорційно володіють частками у цій нерухомості, то на кожного власника припадатиме лише 40 квадратних метрів, а отже платити податок буде не потрібно.

КОМУ НЕ СЛІД ПЕРЕЙМАТИСЯ ВЗАГАЛІ?

Є й пільгова категорія населення, яка взагалі не буде сплачувати податок на нерухомість. До цієї категорії відноситься житло, яке належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям – інвалідам, які виховуються одинокими матерями тощо. Також не обкладатимуться податком не нерухомість дитячі садки, храми і комунальні приміщення.

Окрім цього, сільські, селищні, міські ради можуть збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування. Так, вони встановлюють пільги з податку на нерухоме майно, що перебуває у власності громадян, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів. А стосовно нежитлової нерухомості то – в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування. Однак слід зауважити, що такі пільги не поширюються на житло, якщо його площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, або якщо воно здається в оренду, лізинг чи використовується у підприємницькій діяльності.

ХТО РОЗРАХОВУЄ СУМУ ПОДАТКУ?

Сума податку розраховується державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку.

Але тим громадянам, які підпадають під дію податку, але в період з травня по липень поточного року не отримали податкове повідомлення-рішення про нарахування їм податку на нерухомість, краще самостійно звернутися за платіжкою до Податкової.

КУДИ ЙДУТЬ КОШТИ З ПОДАТКУ НА НЕРУХОМІСТЬ?

З 2014 року податок на нерухомість віднесено до місцевих податків, і кошти, які надходять в результаті його сплати, спрямовуватимуться на потреби громади.