Житомир зустрів учасників велотуру «Україна та світ без сиріт»

Велокоманда, яка складається з вихованців прийомних сімей, усиновителів та випускників інтернатів, завітала до Житомира.

За їх спиною вже 15 тисяч кілометрів. Вони подолали шлях до Владивостока (Маріуполь—Київ—Москва—Владивосток) через усю Росію. Проект, започаткований у 2011 році Альянсом «Україна без сиріт», призупинявся на два роки у зв’язку з війною на Сході. Мета велотуру — популяризація ідеї національного усиновлення у світі та допомога дітям-сиротам.

«11 років мого життя, пройшли на вулиці  інтернаті. Діти там ізольовані, відірвані від сім’ї. Вони не отримують тієї любові, тієї турботи, які повинні отримувати в сім’ї. Діти не повинні жити в інтернаті, вони повинні жити в сім’ї», — розповів випускник інтернату Володимир Чернов.

Ініціатор велотуру «Україна та світ без сиріт» та військовий капелан Геyнадій Мохненко є батьком 32 прийомних дітей.

«Навсколосвітка колишніх безпритульних на велосипедах — безпрецентдентна подія, яка за багатьма параметрами входить до «Книги рекордів Гіннеса». Ще ніколи хлопці з підвалів, із каналізаційних люків не брали в руки велосипеди, щоб рвонути навколо нашої планети, надихаючи людей всиновлювати дітей, забирати їх в сім’ю. Ми — фанати усиновлення в найвищому та найсвітлішому сенсі цього слова».

Про учасників велотуру знято близько 15 великих за обсягом фільмів. Нещодавно Голлівуд зняв про них стрічку, яку визнали найкращим документальним фільмом року за версією «Нью-Йорк Таймс». В грудні минулого року, під час війни, на фестивалі в Росії він отримав гран-прі серед 400 документальних фільмів.

За словами Геннадія Мохненка, учасники велотуру планують відвідати 4 українських міста та області відповідно: Житомир, Рівне, Луцьк, Львів. Крім України, вони проїдуть через Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Фінляндію, Швецію, Норвегію, Данію та Німеччину. За наступні 8 тижнів вони планують подолати дистанцію в 5 тисяч кілометрів.

За весь час існування велотуру більше сотні сімей усиновили дітей-сиріт, дітей в інвалідних колясках та ВІЛ-інфікованих.

Юлія Скублєвська