Ціни на картоплю можуть впасти. Житомирщина в лідерах з виробництва “другого хліба”

За даними Держстату, в цьому році виробництво картоплі зросло на третину порівняно з минулим роком, пише УБРДо початку серпня викопано вже 2,5 млн тонн, що майже на 31% більше, ніж рік тому. У лідерах з виробництва “другого хліба” числяться Вінницька та Житомирська області (553,3 тис. т і 413 тис. т відповідно). За останні п’ять років такий приріст загального валу спостерігається вперше.

Втім, експерти аграрного ринку засумніваються в показниках офіційної статистики. Так, за даними аналітиків проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”, комерційні підприємства в 2016 р. скоротили площі під картоплею на 10-15%, а площі в приватному секторі залишилися приблизно на рівні попереднього року.

Цю інформацію підтвердила експерт з плодо-овочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

“У всіх господарствах скоротилося виробництво, але урожай зібрали непоганий. Населення навряд чи суттєво скорочувало виробництво, оскільки не рахує витрати, а діє за звичкою”, — вважає Тетяна Гетьман.

За словами деяких фермерів, опитаних аналітиками проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”, врожайність ранніх та середньостиглих сортів через погану погоду і поширення хвороб виявилася невисокою.

Зокрема, керівник фермерського господарства “Аделаїда” Сергій Рибалко додав, що через вологу погоду навесні ранню картоплю стали прибирати раніше. Однак, за його словами, на загальний обсяг врожаю терміни його прибирання не могли вплинути.

Ще на початку року президент Асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук прогнозував ймовірність перевиробництва картоплі.

Адже головна проблема цього ринку в тому, що 98-99% картоплі може бути реалізовано тільки на внутрішньому ринку (товар дешевий і важкий, який невигідно далеко везти в непереробленому вигляді). Тому, незважаючи на поступове скорочення виробництва (20,8 млн тонн в 2015 році проти 23,7 млн тонн в 2014-му) пропозиція все одно помітно переважає над попитом.

На оптових ринках зараз середня вартість картоплі становить 3,2 грн. А ще тиждень тому на ринку “Столичний” (Київ) середній показник становив 3,6 грн./кг. В роздрібних мережах картоплю можна купити по 4,5-6,3 грн./кг. На ринках Києва товар хорошої якості відпускають по 8-10 грн./кг. На ринках Житомира на 15-20% дешевше.

У цьому році не було посухи, яка погубила урожай картоплі в 2015 р., а тому збільшення врожайності може нівелювати скорочення площ в комерційному секторі і привести до падіння закупівельних цін.

Наприклад, як повідомляють фахівці проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти” з 8 по 12 серпня картопля подешевшала на 9%, що призупинило прибиральні роботи в деяких господарствах.