​На Житомирщині поліцейські знищили 2 гектари маку та конопель

На території області тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак», що мають на меті попередження та виявлення фактів незаконних посівів нарковмісних рослин. Загалом за цей період поліцейські знищили близько 30 тисяч маку та конопель.

Упродовж лише минулого тижня в області було виявлено 5 незаконних посівів нарковмісних рослин, а загалом таких уже близько сотні.

1 серпня під час спеціальних рейдів у селах Словечно та Задорожок Овруцького району поліцейські вилучили з присадибних ділянок місцевих жительок відповідно 230 та 120 стебел маку. 2 серпня на городі жительки с. Рубежівки Народицького району було виявлено 157 снотворних рослин. 4 серпня ще 110 маківок спололи поліцейські у с. Корчівці того ж Овруцького району.

Усі рослини були вилучені та направлені на експертні дослідження, за результатами яких прийматимуться рішення щодо кваліфікації подій.

За словами господарів земельних ділянок, вирощуванням заборонених рослин вони займалися виключно для власних потреб, однак після проведення необхідних експертних досліджень власники городів нестимуть відповідальність за виявлені порушення відповідно до закону.

Нині кримінальні провадження розпочаті за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку або конопель) Кримінального кодексу України. Загалом у кожному четвертому із зафіксованих фактів особам уже оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Санкцією статті визначено покарання у вигляді як штрафу, піврічного арешту, так і обмеження волі терміном до 3 років. У випадках, коли це діяння є повторним або посіви перевищують 500 рослин маку і 50 – конопель передбачено ув’язнення на строк від 3 до 7 років.

Відділ комунікації поліції Житомирської області