​На Житомирщині слідчі поліції викрили угруповання наркоділків

10 серпня оголошено про підозру у вчиненні низки тяжких злочинів чотирьом учасникам організованого злочинного угруповання, які займалися виготовленням психотропних речовин і упродовж трьох з половиною місяців розповсюджували їх на Житомирщині та Вінниччині.

Ідея організувати наркобізнес належала раніше судимому 41-річному бердичівлянину, який і сам страждав на наркозалежність. Чоловік знайшов спільника, 30-річного житомирянина, з яким разом розпочав «вигідну» справу.

За попередньою домовленістю, молодший за віком товариш в орендованій в обласному центрі квартирі займався виготовленням амфетаміну, а потім готовий товар за винагороду передавав бердичівлянину, який його продавав. Чоловік також запропонував збувати психотроп ще двом своїм наркозалежним знайомим, які були не проти підзаробити. Так до злочинної групи приєдналися 32-річна жителька м. Бердичева та її одноліток, житель Вінниччини.

Учасники злочинного угруповання не були знайомі між собою. Про це подбав організатор, який особисто забирав виготовлений амфетамін, розфасовував його, а потім розподіляв між збувачами.

Згодом підпільне виробництво розширилось: житомирянин винайняв гараж на околиці обласного центру.

На початку березня 2016 року поліцейські спільно з УСБУ області та військовою прокуратурою Житомирського гарнізону припинили діяльність злочинного угруповання. Правоохоронцями задокументовано факти продажу забороненої речовини усіма членами групи. Під час обшуку в м. Житомирі в орендованих квартирі та гаражі правоохоронці виявили спеціальне обладнання, лабораторний посуд, ваги, хімічні складові, що використовуються для виготовлення психотропних речовин, а також синтезовану порошкоподібну речовину. За висновками експертів, там виготовлявся амфетамін, про що свідчили як сліди на вилученому обладнанні і посуді, так і вміст пакуночків.

Водночас, з осель усіх учасників злочинного угруповання були вилучені докази протиправної діяльності, пов’язаної з незаконним обігом наркотиків. Також слідчими встановлено, що через банківські рахунки членами угруповання було легалізовано понад 20 тисяч гривень, отриманих незаконним шляхом. Кошти постійно використовувались для продовження злочинної діяльності.

Крім того, у квартирі житомирянина правоохоронці виявили понад 4 тисячі патронів різного калібру, 42 постріли для автоматичних гранатометів, 2 підривачі для ручних гранат та гладкоствольний пістолет калібру 9 мм, який за висновками експертів є нестандартною короткоствольною вогнепальною зброєю. Ще 4 постріли для 30-мм гранатомета, електродетонатор та 2 патрони поліцейські вилучили з орендованого ним гаража. А з помешкання бердичівлянина правоохоронці вилучили ручну гранату Ф-1.

Нині житомирянин утримується під вартою, організатор наркобізнесу перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Усім чотирьом учасникам угруповання оголошено про підозру у вчиненні низки злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Чоловікам, у яких вилучили арсенал, також доведеться відповідати за незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами.

Відповідно до законодавства їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції