Україна згадує Іловайськ. Фото. Відео

Іловайськ в історії України буде нарівні з Крутами, переконаний експерт«Газети по-українськи» історик Василь Яблонський. 

Він зазначає, що після Іловайська майже всі в один момент чітко зрозуміли: росіяни – ніякі не брати. Війна триває справжня – кривава, безжалісна. Владі й військовому командуванню було важко зізнатися в тому, що сталося. Але тепер Іловайськ – серед подій, що допомогли людям усвідомити себе українцями.

Газета «День» пише, що агресія Кремля для багатьох українців стала не просто шоком, але й шоковою терапією, коли багато принципових речей стають у свідомості на свої належні місця. Саме тому День Незалежності для українців – це принциповий рубікон у свідомості між усвідомленням себе громадянином і, навпаки, розмитим мисленням, де у трикутнику – незалежність, безпека і шлунок – пріоритет залишається за останнім. Розподіл на громадян і колаборантів відбувся після анексії Криму. 

На жаль, як зазначає видання, досі суспільству подаються евтаназійні препарати у вигляді заспокійливого та снодійного розчину, мовляв, Україні ще жити разом із Росією, тому не варто брати на озброєння гостру риторику. Іншим (за смаком) підсовують поверхові заклики до повстань і завзятої боротьби з деревом, на якому самі ж і сидять. Про те, чим це загрожує, «День» розповідає в статті «Щеплення громадянськості».

Протягом двох років влада приховує правду про Іловайську трагедію, стверджують військові оглядачі, а також частина експертів та ветеранів боїв за Іловайськ. Розслідування й суди у справі упродовж двох років не завершилися. 

Сотні українських вояків загинули під Іловайськом у серпні 2014 року через неякісне планування виходу з оточення, визнає начальник генерального штабу Віктор Муженко. Водночас, за його словами, добровольчі батальйони в Іловайську діяли на свій розсуд, і це теж стало однією з причин трагедії. 

Військові експерти, зі свого боку, вважають оточення українських військ в районі Іловайська наслідком некомпетентності військового командування та занадто складної системи управління військами, яка збереглася і понині. Таку думку поділяє й частина бійців, які пройшли Іловайський «котел».

Нагадаємо, два роки тому сили АТО вели бої в Іловайську неподалік Донецька. 29 серпня, під час виходу з міста, колони українських бійців були розстріляні супротивником – загинуло більше 300 військових. 

У серпні 2014 року в невеликому містечку Іловайськ, що на південний схід від Донецька, українські сили протистояли угрупованню сепаратистів “ДНР”.

Бійці АТО змогли взяти під контроль частину міста, однак повністю його зайняти без підкріплення виявилося неможливим.

Згоріла бойова техніка у Іловайську.

Майже два тижні бійці АТО перебували під постійними обстрілами зі сторони сепаратистів.

Основні задачі в місті виконували добровольчі підрозділи, а біля Іловайська було зосереджено кілька груп ЗСУ та керівництво сектора.

Саме місто дуже постраждало внаслідок боїв. Так виглядає один з будинків в Іловайську влітку 2016 року

26 серпня з’явилися повідомлення про те, що сили АТО в Іловайську потрапили в оточення. У Києві заявили, що кадрові військові частини Росії перетнули кордон України й діють, зокрема, під Іловайськом. У Кремлі такі звинувачення відкинули.

Іловайське угруповання українських сил почало готуватися до відходу

Серед бійців в Іловайську був і активіст Майдану, а нині депутат Володимир Парасюк (праворуч). Під час виходу він потрапив у полон, однак сепаратисти не впізнали його. Пізніше Володимира Парасюка разом з кількома іншими бійцями АТО обміняють

29 серпня колони сил АТО пішли на прорив через оточення. Внаслідок тих боїв загинули, пропали безвісти та потрапили у полон кілька сотень українських бійців. Доля кількох десятків невідома до цього часу.

Прапор, який винесли українські бійці, що змогли прорватися через три кільця оточення під Іловайськом.

За матеріалами Радіо Свобода та ВВС Україна