Український квартет “Гетьман” утер носа Путіну

Утвердження держави починається з гуманітарної сфери. Саме мова, культура, мистецтво формують той “дух, що тіло рве до бою” за свою землю і свій народ.

Криза в Криму – це результат відсутності належної політики популяризації української мови, культури, цінностей на зросійщеному півострові. Та й на так званій материковій Україні за часів незалежності не було послідовної ґрунтовної програми українізації. Все українське поодинокими сплесками поширювалося силами окремих небайдужих особистостей та колективів. Держава ж без бою віддала перемогу в боротьбі за душі українців російським фільмам про ментів і їхній дешевій попсі та голівудським жахачкам і американському репу. Ці гіпнотичні ритми без сенсу, наче відбійний молоток, вибили з мізків нашого люду останні краплі самоусвідомлення.

Учасники знаменитого квартету “Гетьман” ще 2007 року в інтерв’ю говорили: “Те, що держава так ганебно ставиться до ефіру, це в майбутньому дуже лясне в зворотному напрямі”. Страшне пророцтво здійснилося. Державні мужі спохватилися лише після анексії Криму й розв’язаної Росією війни на Донбасі. Президент Петро Порошенко підписав закон, який встановлює 35-відсоткові квоти для україномовних пісень в ефірі українських телерадіоорганізацій.

Про ці та інші тенденції в сфері популяризації української культури ми говорили в Житомирі з учасниками всіма улюбленого квартету “Гетьман”. Артисти, які є народними не лише за статусом, а й за своєю суттю, вже 25 років популяризують українську пісню, культуру, мову на Батьківщині та по всьому світу. Певно, немає такого куточка на землі, де б з успіхом не виступав “Гетьман”. Слухати цей український колектив вважають за честь королі й президенти. Навіть сьогоднішній ідеологічний ворог України Володимир Путін свого часу змушений був визнати: “Все в Росії є, а ось такого квартету, як «Гетьман», немає”.

Ми ж на Житомирщині особливо пишаємося тим, що керівник цього легендарного квартету – народний артист України Андрій Кондратюк є нашим земляком. Він народився у селі Плехові Черняхівського району. Для його побратимів наш рідний край також став близьким серцю.

Артисти “Гетьмана” розповіли, що цьогоріч планують великий ювілейний сольний концерт у палаці “Україна”. І взагалі нині кожен їхній виступ фактично присвячений 25-річчю колективу. Адже з однаковою самовіддачею вони готують і дають концерт як у королівських володіннях Бельгії чи в Кайзерівському палаці у Відні, так і в обласному чи районному центрі Київщини або Житомирщини.

Учасники квартету “Гетьман” працюють у складі Академічного ансамблю пісні і танцю Національної Гвардії України, з яким і завітали в Житомир, аби привітати поліцейських області з річницею створення Національної поліції. Також на сцену Житомирського театру ім. І. Кочерги вийшли колеги “Гетьманів” – знаменита співачка, народна артистка України Валентина Степова, всіма улюблений актор і конферансьє Дмитро Оскін та багато інших знакових особистостей в українській культурі.

Про колег ми говорили з учасниками “Гетьмана” й під час інтерв’ю. Нове керівництво Першого каналу українського телебачення прибрало з ефіру Михайла Поплавського і пишається цим. Учасник квартету “Гетьман” Петро Заєць говорить, що можна любити чи не любити Поплавського, але заперечити його вклад в пропуляризацію української пісні неможливо.

Михайло Михайлович є автором і продюсером програм “Наша пісня”, “Шеф-кухар країни” та інших телепроектів, у яких українські артисти могли представити себе й свою творчість. Це був один з небагатьох майданчиків для нашої пісні в часи й проукраїнської й антиукраїнської влади. А проект “Крок до зірок” – це взагалі єдиний в Україні телевізійний дитячий проект, у якому безкоштовно брали участь найталановитіші діти-вокалісти та хореографічні колективи з усієї країни. Сьогодні цих проектів нема в ефірі Першого.

До речі, якщо говорити про маленьких українців, то для них дуже важливим є мудра порада й особистий приклад професіоналів і патріотів, які відбулися як особистості, пройшли великий творчий і життєвий шлях. Зокрема, це на своїй життєвій ситуації демонструє артист квартету “Гетьман” Петро Максимович, який говорить про секрет успіху відверто: “Мені все життя щастило на гарних людей. Починаючи з тих колективів, де я працював, закладів, де навчався, частин, де я служив. Ці гарні люди свідомо й несвідомо направляли мене, підштовхували”.

Сьогодні квартет “Гетьман” багато виступає для захисників Батьківщини в зоні АТО, а також під час концертів за кордоном розповідає світовій спільноті правду про ситуацію в Україні.

“Після концертів квартету “Гетьман” наш слухач не побіжить до Захарченка й Плотницького”,- говорить Андрій Кондратюк.

Музика “Гетьмана” формує справжніх патріотів України. Навіть сама велична назва колективу змушує згадати, що ми козацького роду й мусимо боронити рідну землю, як це робили предки-козаки.

Щоправда, як розповідає учасник квартету Геннадій Кас’яненко, назву “Гетьман” на початку 90-х забороняли, колективу радили переназватися. Але позиція артистів, як і їхніх прихильників, була і є стійкою.

“Ми як організувалися як квартет “Гетьман” на основі української мелодії, нашого українського слова, духу, нашої ментальності, так ми є по сьогодні”, – говорить Андрій Кондратюк.

А ще артисти наголошують, що ми маємо бути єдиними й дієвими. Андрій Кондратюк підкреслює, що сьогодні в Україні триває гібридний геноцид. І ми ще не бачимо на екранах телебачення достаньо української мови, українського співу. Ми не бачимо навіть етнічних українців. Тому нам, українцям, попри великі складнощі, потрібно відстоювати свій етнос.


За матеріалами сайту “Форте мьюзік”