Як вибрати світильник для кухні?

Освітлення здатне творити чудеса: спальню зробити тихим гніздечком, зал – урочистим і елегантним, кухню – затишною і зручною для готування  Але це тільки, якщо правильно виберете світильники для кухні. Адже варіантів так багато: люстри, торшери, бра, споти і світлодіодні стрічки. 

Щоб визначитися, необхідно розглянути всі доступні варіанти, напр., на www.epicentr-svitla.com.ua.

Кухня потребує хорошого освітлення. Це твердження не залежить ні від розмірів кімнати, ні колірної гами, ні обраного стилю. Неповторний сплав затишку і функціональності може створити саме збалансоване поєднання загального, робочого і декоративного освітлення. Рівень освітлення на кухні зазвичай вище, ніж в інших кімнатах, – 40-50 Вт / кв.м. Це тому, що тут родина проводить досить багато часу, а господиня виконує дуже багато роботи, що вимагає напруги зору. А яскравий, але розсіяне світло не тільки в своєму розпорядженні до вечірніх душевних розмов, але і допомагає на око відрізнити сіль від цукру.

Вибирати світильники для кухні найкраще, виходячи з їх практичності, однак не варто забувати і про відповідність загальному стилю кімнати. Перш ніж вирушити за покупками, потрібно розбити приміщення на функціональні зони і розробити дизайн системи освітлення, щоб охопити кожен куточок кімнати. Зазвичай повний перелік освітлювальних приладів виглядає так: стельове освітлення (люстри, вбудовані світильники), підсвічування робочої зони і обідньої зони, декоративна точкова або світлодіодне підсвічування периметра стелі, підлоги і контурів меблів.

Так що підбирати освітлювальні прилади для кухні слід в певній послідовності. Спочатку потрібно знайти підходящі світильники для освітлення зони приготування їжі, потім підібрати гарну люстру для зони обіднього столу або барної стійки, а закінчити оформлення інтер’єру загальним освітленням і декоративним підсвічуванням.

Тут наявність яскравого світла просто обов’язково, якщо не хочете напружено вдивлятися в те, що ви варите. Ось чому ця зона повинна бути просто переповнена світильниками. Головна умова, яка пред’являється до освітлювальних приладів в робочій зоні, – стійкість до впливу високих температур, вологості, легка очистка від кіптяви і бризок. Прямо над робочою поверхнею зазвичай розташовуються довгі люмінесцентні лампи або вбудовані точкові світильники з галогенними лампами, які кріплять на стіні, над робочим фартухом або під навісними шафами. Витяжки теж оснащуються світильниками. Таке освітлення практично не помітно днем, проте ввечері допомагає висвітлити всю робочу зону і акцентувати увагу на красивому робочому фартусі. У просторій кухні обробна зона часто виявляється на кухонному острові, тому над ним необхідно закріпити ряд підвісних світильників (довжина шнура буде залежати від висоти стін, але не повинна перевищувати чверті відстані від підлоги до стелі). Щоб світло вийшов рівним і м’яким, лампи зазвичай закривають непрозорими або матовими плафонами.