​Якщо іноземці хочуть переробляти український ліс, нехай розгортають виробництво в Україні, – Борислав Розенблат

9 квітня 2015 року закон про впровадження 10-річного мораторію на експорт за кордон лісо – та пиломатеріалів в необробленому вигляді був прийнятий Верховною Радою України, а за три місяці його підписав Петро Порошенко. Заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) вводилася з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Проте, все частіше з уст українських високопосадовців звучать заяви щодо скасування мораторію, який, на їхню думку, суперечить зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також умов надання Україні міжнародної макрофінансової допомоги.

Зокрема, у березні 2016 року Кабмін подав на розгляд ВР законопроект про скасування заборони на експорт необробленої деревини та врегулювання цього ринку шляхом введення її продажу через аукціони. Проте, після зміни уряду проект було відкликано.

На думку народного депутата України Борислава Розенблата, скасовувати мораторій не можна, адже вже зараз можна спостерігати позитивні результати його впровадження. За його словами, Україні вигідно переробляти деревину на місцях, створивши необхідні умови виробництва і заробляти на цьому кошти, сплачувати податки у бюджет, залучати інвестиції, розвивати регіональну інфраструктуру, а також створювати робочі місця в суміжних галузях:

«Я був керівником робочої групи по підготовці цього законопроекту до голосування. Нелегко було знайти компроміс між тим, чого хочуть лісівники та керівники деревообробних підприємств. Ми памятаємо ці бурхливі засідання. Як автор більш ніж 50-ти поправок до цього законопроекту, я пишаюся тим, що ми зробили. Заборона на вивезення за кордон необроблених лісоматеріалів – була першим кроком до відновлення та подальшого розвитку лісопереробної промисловості в Україні. Деревообробні підприємства галузі за півроку прееробили майже 800 тисяч метрів кубічних деревини, що на 111 тисяч метрів кубічних більше, ніж за весь минулий рік, та випустили продукції на суму 897 млн. грн! Всього реалізовано продукції на суму 5,9 млрд. грн., що майже на 1 млрд. більше, ніж за весь 2015 рік. Сума чистого прибутку склала 286 млн. грн. Унаслідок цього до бюджетів різних рівнів було сплачено 1,6 млрд. грн. податків (це на 625млн. грн. більше ніж в минулому році), третина цієї суми – 550 мільйонів – пішла в місцеві бюджети», – зазначає нардеп.

Незважаючи на такі хороші результати, періодично звучать заяви про те, що мораторій слід скасувати, бо він не до вподоби нашим закордонним партнерам:

«Звісно, їм було дуже вигідно скуповувати український кругляк за безцінь, а тепер за оброблену деревину потрібно платити більше! Тому починається тиск, будуються схеми для контрабандного вивозу. Зокрема, дуже часто такі заяви роблять лобісти одного з найбільших у Європі деревообробних підприємств на кордоні з Румунією – Швайгофер. Подейкують, що через заборону на вивезення кругляку за кордон, це підприємство, як і деякі українські деревообробники, не гребують купувати «чорний» ліс та нелегально його вивозити. Я категорично проти скасування мораторію. Якщо іноземці бажають переробляти український ліс, то, будь ласка, приїздіть сюди, в Україну, розгортайте тут своє виробництво», – говорить Борислав Розенблат.

Мало просто прийняти закон – необхідно, щоб за його виконанням слідкували відповідні органи, – переконаний нардеп. За його словами, лише з призначенням Юрія Луценка почалася боротьба з «чорними» лісорубами:

«Нахабство ділків, які вирубують ліс, не знає меж! Навіть великі і потужні підприємства, що займаються переробкою деревини, купують «чорну» деревину. Тішить те, що нарешті з призначенням нового Генерального прокурора почалася активна боротьба з браконьєрами і «чорними» лісорубами. За перші півроку 2016 було виявлено майже 3100 випадків незаконної вирубки лісу. Найбільше вирубують у Закарпатській, Волинській, Львівській та Запорізькій областях. Сума збитків, завданих державі за цей час сягнула 80 мільйонів гривень», – зазначає Борислав Розенблат.