“Яку б гарну картоплю не купили б, вона через місяць уся в’яла. Погреба немає. Коли ставила на балкон, там обмерзала зимою”, – каже 41-річна Ганна Піддувайло з міста Баранівка Житомирської області, пише “Gazeta.ua” – “Щоб зберегти картоплю, роблю “термос”. Один ящик ставлю в другий.“
Бере два ящики різного розміру. Дно більшого застеляє товстим шаром ганчірок або картону. Ставить у нього менший. Відстань між стінками не повинна бути менше 10 см. У простір засипає тирсу. Складає в менший ящик картоплю і накриває старою ковдрою.
“Краще, щоб вона була ватяна. Така пропускає повітря. Тоді картопля не мерзне навіть при температурі мінус 15 градусів.”
Перед складанням картоплю треба просушити. Ідеальна температура для зберігання становить +2…6°С.
“Зараз ще багато сонячного світла, тому на балконі овочі накриваю щільною непрозорою тканиною. Від світла зеленіють. Виробляється отруйна речовина соланін.”
Зберігати картоплю на балконі взимку краще невеликими партіями. Так простіше її перебирати. Можна вчасно знайти й викинути підгнилу картоплину, щоб не заразила решту.