Алекс Браян з країни Лондон

«Привіт, моя королево. Як справи?» – чи хоч одна жінка відмовилася б почути це з вуст чоловіка, який їй подобається? Мабуть, би жодна.

Жінка готова слухати компліменти й слова про кохання-зітхання і коли їй 18, і коли вже краще про вік не згадувати. Цим і користуються шахраї в Інтернеті, які під маскою героя-коханця починають вимагати в довірливих жінок гроші й в більшості випадків їх від них і отримують.

Мені написала лист мешканка Житомира Надія Крижанівська (ім’я та прізвище змінено з етичних міркувань), яка просила про допомогу. «Я переписуюся з американським військовим, який нині служить в Сирії. Він просить переказати гроші для свого сина, котрий проживає в Лондоні, в школі-інтернаті. У цього хлопчика скоро день народження і гроші маю переказати в найближчий понеділок. Що маю робити? Допоможіть розібратися!» – прохала вона.

Палке кохання нізвідки

Надії Крижанівській – 41 рік, в неї двоє дітей. Працює медсестрою в одній з лікарень міста Житомира. Розлучена.

«Кохання приходить завжди несподівано, ми чекаємо занадто довго, втрачаємо надію, і ось – на! Не так, як мріялося, але воно прийшло до мене. Справжнє, глибоке, захопивши всю мене до останку… Я дивилася йому в обличчя (а воно має обличчя, так) і танула від однієї тільки можливості зануритися в солодке почуття. Дуже хотілося розслабитися, зняти палець з курка! Часом я так і робила… Тоді я отримувала насолоду від спілкування, незрівняну з фізичними втіхами! Це насолода від втілення потаємних мрій, від того, що ти – головна героїня чарівної казки», – написала Надія.

Уперше він її написав у серпні цього року. Надія зайшла на пошту mail.ru, щоб відправити повідомлення, а там на неї чекав лист від незнайомого Алекса. Він писав жінці, що побачив її фото у профайлі Agent.ru, вразився її красою й вирішив написати.

«Мені 49 років. Я – самотній батько, виховую сина, який багато значить для мене. Я просто хочу зустрітися з тобою і дізнатися більше про твоє життя», – друкував Алекс.

Надія відповіла, й розпочалася приємна переписка.

Жаліслива історія

Інтернет-знайомий розповів по себе. І його історія відразу викликає співчуття:

«Моя дружина загинула в автокатастрофі чотири роки тому. Вона була лікарем і справжнім ангелом для мене. Нині я сам виховую 15-річного сина Браяна, який вчиться в школі-інтернаті. Я живу у Великобританії, проте нині служу у Дамаску, Сирія, в складі миротворчої місії з ООН. Мій батько – американець, мати – англійка, я єдина дитина в сім’ї. Я втратив своїх батьків, коли був дуже молодий і для мене було важко отримати освіту. В дитинстві я був дуже щасливий, бо моя мама була чудовою, турбувалася про мене, проте, на жаль, це тривало недовго».

На завершення Алекс запевнив, що він простий і легкий у спілкуванні, вірить у Бога та має серйозні наміри.

Любов у Скайпі

Новий знайомий запропонував продовжити переписку в Скайпі. Надія погодилася. Він розпитував про її сім’ю, дітей та роботу.

Надія перекладала повідомлення Алекса за допомогою Google translate, іноді він надсилав вже перекладені на російську мову свої повідомлення. Його повідомлення англійською мовою часто були граматично неправильні. Надія відчувала, що щось не те, запитувала Алекса, хто він насправді, проте співбесідник гнув своє: військовий, одинокий, шукає собі дружину й так вийшло, що закохався в Надію, побачивши її фотографію. Він намагався їй подзвонити й поговорити в Скайпі, проте Надія цього не бажала і збивала відео дзвінок. Її влаштовувала лише переписка.

Він надіслав свою фотографію. Одягнений у військову форму симпатичний чоловік середніх років. Надії він сподобався. Алекс сказав, що йому потрібно відслужити ще три місяці й він приїде до Надії в Україну, щоб побачитися, а потім й одружитися.

Надія помітила, що часовий пояс (Скайп показує нинішній час у твого співбесідника) в Алекса постійно змінюється. Хоча за легендою він у Сирії, яка з Україною в одному часовому поясі. Надія запитала його про це, про він відповів, що так робить… Бог. А потім зникнув на добу, нібито мав військове завдання.

Син, який чекає на подарунок

У процесі переписки, через два тижні, Надія запитала Алекса, коли в нього і його сина дні народження. Виявилося, що в сина зовсім скоро буде день народження.

Алекс передавав привіти від свого сина, писав, що Браян цікавиться нею і сподівається, що вона стане його матір’ю. Він надіслав і відео повідомлення від Браяна. Син був молодим симпатичним… арабом.

Потім Алекс нагадав, що в Браяна незабаром день народження. Проте Алекс не може йому надіслати гроші, бо його рахунок у банку заморожено, так як він нині в Сирії. Алекс просить Надію надіслати кошти для Браяна, тим більше, що він уже вважає її своєю матір’ю. Скільки може, щоб вистачило хлопцю на подарунок і вечірку з друзями.

Надія – шокована. З одного боку, жінка хоче допомогти чоловіку, який ніби то її кохає, а з іншого: чи це нормально, що практично незнайома людина просить у неї гроші? Вона написала, що її заплата в місяць близько 60 американських доларів. Заощаджень немає. В неї двоє дітей, яких треба прогодувати.

Проте Алексу все одно, де «його королева» візьме гроші й він гне свою лінію. Обіцяє повернути гроші відразу, коли отримає доступ до свого банківського рахунку. Між тим засипає Надію красивими словами про кохання і малює, як вони житимуть однією щасливою сім’єю.

Потім Алекс диктує, що Надія має надіслати гроші через систему Money Gram. І називає назву країни… Лондон! Не Великобританія чи Англія! Ім’я та прізвище отримувача – Алекс Браян. Тобто це просто сполучені імена «закоханого військового» та його «сина»! Жодних справжніх паспортних даних люб’язний співрозмовник не надав.

Надія обіцяє надіслати гроші в найближчий понеділок. Вона розлючена, що її «Ромео» вимагає від неї гроші й пише йому відповідне повідомлення. Проте Алекс запевняє, що її страхи про інтернет-шахраїв безпідставні й він кохає її всім серцем.

Жінка вирішує й собі погратися з Алексом і пише йому, що вона, як медсестра, вирішила поїхати на війну, яка триває в Східній Україні. Алекс благає, щоб вона цього не робила. Невдовзі Надія відписала Алексу, що її не найняли на роботу в якості військової медсестри, бо вона має погане здоров’я.

Алекс продовжує тиснути щодо грошей. Знову диктує Money Gram, країна Лондон та адресат Алекс Браян. Він цікавиться, скільки грошей може надіслати Надія. Вона обіцяє надіслати 100 доларів.

Потім Алекс пропонує як варіант надіслати гроші вчителю Браяна Eric Dorgbetor, в країну… Гана.

Для довідки: Республіка Гана знаходиться в Західній Африці. Офіційна мова: англійська. Це соціально бідна країна, хоча має золото, алмази, нафту та інші корисні земельні копалини.

Алекс пояснив, що вчитель знаходиться в Гані по шкільній програмі. У Facebook є сторінка цього «вчителя», яка існує менше року. На фото – чорношкірий молодий чоловік у скромному костюмі на фоні бідного кварталу. Можливо, це і є наш «Ромео».

Надія розуміла, що її обдурюють і не надіслала гроші. Вона написала Алексу, що її поклали до шпиталю через важке захворювання. «Закоханий» поспівчував і продовжив гнути свою лінію: гроші для «сина».

Нова причина надіслати кошти

Алекс образився, що Надія не надіслала нічого, не проявила свою материнську любов. Та трохи згодом відтанув. «У Сирії так небезпечно! Чи можеш мене звідси забрати? Тобі лише треба написати листа до ООН з проханням відпустити мене до тебе, моєї нареченої, щоб могли одружитися», – написав він.

Все просто: написати лист, можна й російською мовою, адже це ООН. Відправити на електронну поштову адресу ООН – un231@outlook.com.

Правда, попередив Алекс, доведеться сплатити невеликий податок – кілька сотень доларів.

Надія знову не виконала його прохання і він розлютився не жарт. Написав їй грубо: «Ти! Надішли гроші!». Це стало останньою каплею й Надія вирішила зупинитися. Все одно шахрай не зізнається, що він – шахрай!

Післясмак віртуального кохання

Ім’я та прізвище, під яким шахрай переписувався з Надією (Daven Port Alex), насправді не належить жодній людині, показав пошук у системах ідентифікації людини WebMii та Pipl.

Пошук електронної поштової адреси, яку надав Алекс як нібито з ООН (un231@outlook.com), на офіційному сайті Організації Об’єднаних Націй та в системі Pipl не дав результатів.

«А що я втратила? Тільки отримала! Попрактикувалася в англійській мові, отримала багато компліментів», – каже Надія.

В Інтернеті чимало подібних історій. Виявилося, що дуже багато жінок, незалежно від їхнього віку та країни проживання, було обдурено за подібною схемою. Історія одна й та ж сама: військовий (бо це значить, що він надійний), одинокий, вдівець, має дитину, нині він у «гарячій точці». А тут уже залежно, де є військові конфлікти: Сирія, Афганістан, Нігерія й так далі.

Факт – ваш коханий по переписці ніколи не називає вас на ім’я. Лише пестливо: «моя королева», «дорога, мила», «сонечко». Можливо, це тому, що шахрай використовує шаблони відповідей та запитань. Це можна легко перевірити: скопіюйте якесь його повідомлення й направте в пошук Google. Часто можна помітити, що «любий» не відповідає на конкретно поставлене запитання його «королеви». Його сторінка в соціальній мережі зазвичай створена не більше року тому. Гроші починає просити через два тижні чи місяць після знайомства.

Фотографії, які використовує шахрай, іноді є реальними знімками військових, які засвітилися в мас-медіа. Щодо дзвінків по Скайпу, то існує думка, що це вже готові записи, з вами не розмовляють у реальному часі. До речі, якщо у вас є підозра, що ваш співрозмовник – насправді зображення людини з відеозапису, попросіть його помахати вам рукою. Звучить божевільно, проте відеозапис вам точно рукою не помахає.

І Надія інтуїтивно відчула, що краще не розмовляти по Скайпу. Хто знає, можливо її зображення теж би записали й використовували для обдурення – тільки вже чоловіків.

Мережа «Алексів»

Що цікаво, Надія знайшла у Facebook ще одного Алекса (Alex Davenport), який має історію, схожу на її «коханого». Теж симпатичний військовий, вдівець, з Нью-Йорку, а нині живе в Кабулі, Афганістан. Його сторінку в Facebook створено місяць тому. Він має дві фотографії в своїй сторінці, й обидві система зворотного пошуку фотографій TinEye визначила як підробку й подала посилання на подібні фото. Виявилося, що зображення цього чоловіка під різними іменами гуляє Інтернетом і шахраї ним користуються, щоб створити історію чергового «Ромео».

Кіберзлочинця важко зловити за руку. І хоча в структурі української міліції є підрозділ, який бореться з кіберзлочинністю, Надія, за її словами, точно туди не пішла б. Бо як допоможуть? Хіба що посміються.

«Алекс – це реальна людина, не комп’ютер. Він активно вмикався в діалог і реагував на мої репліки. У мене склалося враження, що у них там цілий офіс професійних мачо, які з 9 ранку до 18 години вечора намагаються обдурити жінок за допомогою романтики. В останніх повідомленнях від Алекса звучав відчай. Мабуть, він отримав догану від керівництва за те, що так і не виманив з мене гроші», – сказала Надія.

Важко й боляче розуміти, що листуєшся за шахраєм, для якого високі слова про кохання – лише засіб заробити. Проте Надія стверджує, що їй не шкода тих жінок, яких обдурили «Алекси». Адже такі пані й самі підсвідомо знають, що подібне кохання – брехня, проте продовжують вірити, бо їм цього дуже хочеться…

Марія ХІМИЧ.

На фото: Alex Davenport

Фото з мережі Інтернет.