Центральний банк показав самородки і царські монети

1 жовтня по всій Росії для відвідувачів відкрилися двері регіональних відділень такої закритого фінансової установи, як Банк Росії.

Наскільки важка праця у банкіра, відразу розумієш, опинившись в стінах головного банку країни. Рахувати гроші і визначати справжність банкнот тут воліють з посмішкою і гумором.

День відкритих дверей і Центробанк – поняття, здається, несумісні. Будівля ЦБ на Негліннной, пишне ліпниною, – хоч і пам’ятник архітектури XIX століття, закрито для постронніх.

Потрапити в святая святих російської фінансової системи ще недавно могли тільки фахівці, сьогодні – будь-який бажаючий. 

(Кстати, для владельцев золотых монет царской России также открыты двери. Не спешите отдавать их в ломбарды, лучше воспользуйтесь ресурсом “coins.kiev.ua – ссылка, – где Вам бесплатно помогут оценить монеты и продать по лучшим ценам.)

Музей Банку Росії – це наочна історія російського рубля. За склом – золоті самородки сибірського походження, чаша з царськими монетами, радянські і російські злитки, що зберігаються в дореволюційному сейфі, і найбільша, коли-небудь випущена в Росії монета – п’ять кілограмів чистого золота.

День відкритих дверей Банк Росії проводить другий рік поспіль. Але якщо в 2015-му відвідувачів пускали тільки в будівлю Центробанку в столиці, то на цей раз двері відкриті відразу в 84 містах.

У Челябінську для відвідувачів придумали цілий квест. Спочатку треба відрізнити справжній термінал або банкомат від підробленого, потім визначити справжність банкноти. Приз вельми незвичайний – мішок утилізованих грошей.

Нижній Новгород. Охочих побачити знамениті розписи на стелях і склепіннях в будівлі Державного банку було так багато, що перед входом вишикувалася черга. Після екскурсії кожен відвідувач зміг проголосувати за місто і символ, який хотів би бачити на купюрах 200 і 2000 рублів.

Голосування триватиме до 7 жовтня, коли і будуть оголошені результати конкурсу.

Крім унікальних монет відвідувачі будівлі на Неглинной побачили і картинну галерею – портрети всіх керівників банку з часів царської Росії і до наших днів. А на вулиці будь-який бажаючий міг ознайомитися зі спеціальними бронеавтомобілями.

У Банку Росії пообіцяли: з цього року Дні відкритих дверей стануть щорічними.