Через порушення Росією угоди про ліквідацію ракет США вперше за 16 років скликає переговори

Сполучені Штати Америки вперше за 16 років закликали Російську Федерацію провести зустріч для обговорення договору про ліквідацію ракет. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, пише Тиждень.

“Вашингтон закликав Москву до обов’язкової зустрічі щодо договору Спеціальної комісії, на якій Москва повинна відповісти на звинувачення про порушення нею пакту епохи Холодної війни, який забороняє виробництво, технічне обслуговування або випробування ракет середньої дальності”, – йдеться в повідомленні.

Як стало відомо, Росія, в свою чергу, звинуватила США в порушенні договору. У зв’язку з цим влада США заявила про скликання Спеціальної комісії, яка перевірить договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД). До цього комісія не скликалася 16 років.

Наразі прес-секретар російського посольства у Вашингтоні не відповів на прохання прокоментувати відповідну інформацію.

Зазначимо, безстроковий договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності був підписаний ще в 1987 році.

Нагадаємо, раніше естонські ЗМІ писали про перекидання «Іскандер-М» у Калінінград. Комплекс транспортували на кораблі з району Санкт-Петербурга.

Згодом розвідка США підтвердила дані, оприлюднені естонськими ЗМІ.

У міністерстві оборони РФ заявили, що російські військові не раз перекидали ракетні комплекси «Іскандер» в Калінінградську область і будуть робити це в майбутньому в рамках бойової підготовки. У НАТО негативно оцінили такі дії Росії. Президент Литви Даля Грибаускайте назвала розміщення Росією ракетних комплексів «Іскандер» у Калінінградській області актом агресивної демонстрації сили проти всієї Європи.

20 жовтня стало відомо, що у Росії на Лужському полігоні Західного військового округу пройшли тренування розрахунків оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) “Іскандер-М”.