По закону Савченко не випускатимуть рецидивістів та вбивць

Кабінет міністрів України схвалив зміни до так званого «закону Савченко».

Про це інформує Радіо Свобода.

«Формула зарахування перебування в СІЗО 1 день за 2 залишилася для тих, хто вчинив легкі або злочини середньої тяжкості», – сказав на засіданні уряду міністр юстиції Павло Петренко, додавши, що «закон Савченко» не може бути застосований до рецидивістів, осіб, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі злочини.

Він зазначив, що парламент проситимуть розглянути цей законопроект як невідкладний.

У грудні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення у строк покарання», згідно з яким суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання. Одним із авторів цього закону була Надія Савченко.

За даними Державної пенітенціарної служби України, станом на червень за так званим «законом Савченко» від подальшого відбування покарання звільнені 6 543 людини, зокрема, 879 людей, засуджених за умисне вбивство, 564 людини – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 15 людей – за злочини проти основ національної безпеки.

У вересні у Нацполіції повідомляли, що завдяки «закону Савченко» вже звільнені дев’ять тисяч людей. Водночас колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький в ефірі Радіо Свобода заявив, що високопосадовці перебільшують цифри звільнених з тюрем людей за «законом Савченко».

У МВС та прокуратурі неодноразово закликали Верховну Раду внести зміни до цього закону.