Росію можуть виключити з Ради ООН з прав людини

Близько 80 міжнародних правозахисних неурядових організацій виступили із заявою, в якій закликають країни-члени ООН зважити, чи роль Росії в сирійському конфлікті «робить її непридатною до участі» в Раді ООН з прав людини.

Генеральна асамблея ООН обиратиме нових членів цього органну 28 жовтня, і Росія конкурує з Угорщиною та Хорватією за одне з двох місць, призначених для регіону Східної Європи.

У поширеному 24 жовтня відкритому листі, інформує Радіо Свобода, правозахисники твердять, що Росія «зазвичай цілить у цивільне населення і цивільні об’єкти» в своїй кампанії повітряних ударів на підтримку уряду президента Сирії Башара Асада. Дії Москви в Сирії, як ідеться в листі, «відрізняються від її риторичної прихильності до прав людини».

Крім того, правозахисники вказують на вето Росії 8 жовтня, коли в Раді безпеки ООН відбулося голосування за резолюцію, «спрямовану на припинення звірств в Алеппо».

Лист був підписаний Human Rights Watch, International Care, а також десятками громадських організацій, що працюють у Сирії.

Окрім Сирії, Росія здійснила військове окупаційне вторгнення в Україну, захопивши частину її території.