Українці та поляки прийняли спільну декларацію солідарності

Верховна Рада прийняла декларацію пам’яті і солідарності з сеймом Польщі, в якій парламентарії двох країн закликають народи Європи згадати про причини і наслідки Другої світової війни, а також докласти зусиль для захисту безпеки і свободи сьогоднішньої Європи. 

За відповідний проект постанови №5280 проголосували 243 народних депутата, передає кореспондент ЛІГА.net.

Депутати сейму Польщі та Верховної Ради звертають увагу на те, що пакт Молотова-Ріббентропа від 23 серпня 1939 року, укладений двома тоталітарними режимами – радянською Росією та нацистською Німеччиною – призвів до початку Другої світової війни. Наслідком цих подій була окупація Польщі і країн Балтії. 

Також після 1945 року почався новий етап поневолення Східної і Центральної Європи комуністичним режимом.

“Ми пам’ятаємо, що млява міжнародна реакція на ескалацію перед Другою світовою війною тоталітарних і шовіністичних ідеологій, відсутність незалежної реакції на порушення з боку агресорів міжнародного права, а також політика поступок стимулювали агресію комуністичного і нацистського режиму. В результаті це призвело до поділу Європи”, – сказано в декларації.

Депутати двох країн вшановують пам’ять жертв агресії і окупації двох країн в 20-у столітті, а також пам’ятають про боротьбу польських і українських національних сил проти комуністичного і нацистського режиму.

Автор проекту декларації – спікер Андрій Парубій повідомив про те, що сьогодні аналогічну декларацію планує прийняти сейм Польщі.

До речі, сеймас Литви зможе приєднатися до декларації сейму Польщі та Верховної Ради України.

Раніше, Польща офіційно вибачилась за руйнування на її території пам’ятників УПА.