Архітектурні пам’ятки Житомира мають зберегти історичний вигляд, – Максим Вілівчук

Сьогодні, 7 листопада, в обласній раді відбулось засідання робочої групи з огляду приміщень будівель архітектурних пам’яток по вул. Хлібна, 19 та Бердичівській 15/1, з метою відновлення та збереження їх у належному стані.

Питання розгорнулось навколо будівлі по вул. Хлібна, 19, яка перебуває у власності територіальної громади області і є архітектурною пам’яткою міста з 2000 року та здається в оренду двом підприємцям.

Так, один з орендарів провів будівельні роботи у приміщенні, внаслідок чого порушив симетрію фасаду, допустив конструктивні привнесення, чим зашкодив архітектурній пам’ятці. Також зникла і пам’ятна дошка.

В управлінні культури облдержадміністрації говорять, що погодження подібної реконструкції не було.

Головуючий робочою групою, заступник голови обласної ради Максим Вілівчук наголосив: «Необхідно дбати про нашу культурну спадщину, адже варто зберігати те, що нам залишила історія. Руйнувати завжди легше, аніж будувати. Згідно з законом «Про охорону культурної спадщини» підприємець не мав проводити реконструкцію без нашого погодження, оскільки обласна рада є власником. Тому на наступному зібранні ми закриємо це питання, аби орендодавець виконав свої зобов’язання, повернув попередній вигляд будинку».

Голова обласної ради українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький зазначив, що будівля за вказаною адресою є комплексною пам’яткою, оскільки там діяв перший історичний краєзнавчий музей, аспірантура, де вчились відомі історики країни, товариство дослідників України та ін.

Стосовно другої будівлі за адресою вул. Бердичівська 15/1, депутат Юрій Бовсуновський запропонував запросити на наступне засідання суборендарів та обговорити, яким чином вони працюватимуть над реконструкцією даної будівлі, аби уникнути аварійних ситуацій і зменшити ризик травмування містян.

Наступне засідання відбудеться в кінці листопада. До цього часу орендар має подати план та терміни, згідно з якими вони повернуть будівлі належний вигляд.

Усього в Житомирі зареєстровано 73 пам’ятки архітектури.

vil2

vil1

vil3

vil4

vil5

Прес-служба обласної ради