​Депутати облради відмовили офшорним компаніям у розробці надр на Житомирщині

Депутати висловили незгоду клопотанню Державної служби геології та надр України щодо розробки надр на Житомирщині. За таке рішення на 7-й сесії Житомирської обласної ради проголосували 56 депутатів.

Як пояснили депутати, згідно із новою постановою, Держгеонадра хочуть віддати надра без рішення депутатів облради – за так званою мовчазною згодою. Підприємці оформлюють документи у вищезазначеній державній структурі і подають їх в область. А депутати облради як представники інтересів громад не є господарями становища. Якщо депутати через певний час їм не відповідають, то за мовчазною згодою без рішення сесії земля для видобутку віддається в чиїсь руки.

Тому депутатський корпус прийняв рішення відмовити у погодженні надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування корисних копалин ряду підприємств. Це ПП «ДБР-3», що має намір вести видобуток в Південній ділянці Давидківського родовища ільменіт-апатитових руд (Народицький р-н), ТОВ «АБВ-4» (Південно-західна ділянка Яструбецького родовища цирконієвих руд та супутніх корисних компонентів (Олевський р-н), ТОВ «Укргеолком» (Суховільське родовище граніту (Хорошівський р-н), ТОВ «Видобувне підприємство «Білогор» (Ставищенське родовище лабрадориту (Коростенський р-н). З переліку підприємств попередньо було виключено ПП «Луч» (Південна ділянка Шадурського родовища габро (Хорошівський р-н).

Також було прийнято рішення відмовити у погодженні продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування торфу родовищ «Плав-ІІ» в Олевському районі, «Граничне» і «Становиське-Плотниця» в Овруцькому районі.

Прийняли рішення висловлювати відмову доти, доки така розробка надр не буде вигідна найперше громаді – людям, які проживають на цій землі. Тому що жодна з компаній, які приходять на даний час, не зареєстрована на Житомирщині. Серед місць реєстрації підприємств то Кіпр, то інші подібні офшорні території. Відтак усі податки йтимуть повз бюджет області.

Ця проблема стосується й інших сфер. Проаналізувавши ситуацію, депутати обласної ради констатують, що добробут жителів області залежить від наповнення бюджету. Тут найперше завдання – закликати існуючі підприємства зареєструватися за місцем фактичного здійснення діяльності, тобто на території Житомирщини. Адже зараз, ведучи свою діяльність у нас в області, підприємства поповнюють бюджети Києва та інших вітчизняних і закордонних міст.

Голосування за ці та інші питання відбувалися на сесії, яку вперше в якості голови облради проводив Володимир Ширма.

Сергій Смолянчук