​“Дідух у хату – біда з хати”: житомирянам показали майстер-клас

“Дідух у хату – біда з хати”, – говорить народна мудрість. У кав’ярні “Теретенія” житомиряни змогли долучитися до старовинного мистецтва виготовлення дідуха. 

Традиційно до різдвяно-новорічних свят майстер народної творчості Олексій Пшеничнюк ділився із бажаючими секретами соломоплетіння. Майстер-клас пройшов у камерній та натхненній обстановці. Учасники не тільки сплели власноруч різдвяний оберіг, а й дізналися багато цікавого про різдвяні традиції українців.

“Мені подобається проводити майстер-класи. Свого часу я захотів мати дідуха на Різдво. Зараз невеличкого я можу зробити за дві години.Дідухи люблю робити із різних злаків та прикрасити квітами, щоби були багатими. Свої вироби дарую знайомим на різні свята, якщо, наприклад, день народження близько до Нового року. Також люди замовляють обереги. Для мене Дідух — символ предка, символ Бога. Він стоїть у хаті на умовній покуті — на поличці, де зберігаються святі для нас речі, поруч із фотографіями батьків”, – ділиться майстер.

Добавимо, що дідух у традиції українців є основною прикрасою хати на Різдво. Його ще називають дід, сніп, коляда, хлібне дерево. Він – символ родоначальника сім’ї – діда і всіх предків, які колись жили. За віруваннями такий сніп приносить у родину щастя та радість, захищає від біди, сприяє святковому настрою. Традиція в’язати дідуха сягає сивої давнини. Його робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа, використовуючи колосся пшениці, льону, вівса та прикрашали сухоцвітами і стрічками. На Різдво господар урочисто вносив його в хату і ставив на покуті, де сніп стояв до Водохрещі.

Організатори планують проводити різноманітні майстер-класи до зимових свят кожного вівторка. Початок о 14.30. Творча платформа — кав’ярня “Теретенія”. Вхід — філіжанка кави та смаколик від закладу.

Людмила Лобачова