Майстер-класи традиційного українського церковного співу відбудуться в Житомирі

18 та 19 листопада у Житомирі у Свято-Введенському монастирі сестер Чину Святого Василія Великого (за адресою: м. Житомир, провулок 3-ій Селецький) відбудуться практичні майстер-класи традиційного літургійного співу. 

На них будуть розкриті та опрацьовані теми: «10 правил Церковного співця», «Богословсько-музичний коментар до Божественної Літургії», «Богословсько-музичний коментар до Божественної Вечірні», практичні заняття зі співу.

Викладач – літургіст, викладач Українського Католицького Університету, член Патріаршої Літургійної Комісії УГКЦ Максим Тимо.

Розклад

Пт. 18.00 – 21.00

Сб. 10.00 – 17.00

10 ПРАВИЛ ЦЕРКОВНОГО СПІВЦЯ

Літургійний спів має особливий характер і стиль, який випливає з його основного призначення – бути виразником краси літургійного дійства, молитви церковної спільноти. Співець здійснює важливе служіння: він, разом зі священиком, є провідником молитви спільноти, зібраної на богослужінні. В рамках майстер-класу учасники ознайомляться з базовими практичними правилами літургійного співу, які допоможуть співцеві краще відкрити для себе духовну глибину літургійних мелодій та поєднаних із ними слів молитви.

Максим Тимо

БОГОСЛОВСЬКО-МУЗИЧНИЙ КОМЕНТАР ДО БОЖЕСТВЕННОЇ ЛІТУРГІЇ

Зміст священнодійства Божественної Літургії розкривається не лише в її обрядах і молитвах, але й у її піснеспівах. Всі літургійні дійства нерозривно пов’язані з піснеспівами, котрі їх супроводжують. Тому належне виконання основних частин Літургії, – єктеній, антифонів, Трисвятого, Херувимської пісні чи Анафори, – є важливою частиною літургійного таїнства. Чин Літургії має свою логіку і динаміку. яку церковний співець чи хор повинен добре відчувати і розуміти. Майстер-клас має на меті пояснити основні частини Божественної Літургії з богословської та музичної точки зору і показати їхній взаємозвязок. В рамках майстер-класу будуть запропоновані зразки окремих піснеспівів Літургії для невеликого крилосного хору.

Максим Тимо

Подібні майстеркласи вже відбулись протягом останнього року Львові та області, Києві, Тернополі, Запоріжжі, Дніпропетровську, а також плануються в інших містах України. Організатори майстер-класів є БФ ім. митрополита Андрея Шептицького, Патріарша Літургійна Комісія УГКЦ та Майстерня літургійних перекладів «Трипіснець», а викладачами є досвідчені літургісти-практики: протопсалт Андрій Шкраб’юк, літургіст Максим Тимо.

Бажаючі громади чи парафії можуть звернутись з пропозицією провести майстер-клас у їхньому місті написавши на електронну пошту sheptytsky.foundation@ugcc.org.ua

У цих навчаннях можуть взяти участь миряни і хористи, керівники хорів і дяки будь-якого віку.

Ідея проводити навчання з літургійного співу у формі майстер-класів у різних куточках України виникла із необхідності зміцнювати та поширювати якісну літургійну практику. Партіарша Літургійна Комісія, майстерня «Трипіснець» та Фонд активно працюють над перекладами, адаптаціями та виданням теоретичнмих та практичних матеріалів для церковного співу. Останні 5 років впроваджується проект «Традиція українського церковного співу», в рамках випущено 5 дисків: „Передсущий явився» (напіви богородичних-догматів восьми гласів), «Христос Раджаєтся» (напіви різдвяних богослужінь), «Рай словесний» (задостойники), «Єрусалимська утреня», «С нами Бог» (паломницький український літургійний спів на Святій Землі). Важливо щоб ці диски не стояли на полицях і активно використовувались як навчальний матеріал.

Прослухати аудіо записи дисків із серії «Традиція українського церковного співу»

https://soundcloud.com/melodos/fkvh7xvc5ugk (Чоловічий літургійний хор «ПАТМОС»)

http://www.youtube.com/watch?v=dCiMdqZt3F0&feature=youtu.be (Хор «ГЛАС»)

https://soundcloud.com/user-618314901/d6ekateuuvep (Хор Етерія)

Переглянути відео про диски із серії «Традиція українського церковного співу»

https://www.youtube.com/watch?v=FXsenUIIyiE (Чоловічий літургійний хор «ПАТМОС»)

https://soundcloud.com/priestchoir/v3uahnrufrof (Хор «ГЛАС»)

https://soundcloud.com/priestchoir/07-track-7 (Хор «ГЛАС»)

https://www.youtube.com/watch?v=cj04JU77b0s (Хор Етерія)

Довідка про Фонд:

Метою діяльності Фонду Шептицького, який був заснований Главою УГКЦ, є збереження та поширення спадщини Митрополита Андрея Шептицького для розвитку Церкви, а також творення і утвердження громадянського суспільства в Україні.