Новини світу та фінансів: кредитування в Казахстані знову оживає

Досягнувши максимального значення в листопаді 2015 року в 4 трлн 189 млрд тенге, обсяг банківських кредитів фізосіб наступні 4 місяці перманентно зменшувався. З грудня 2015 по квітень 2016 ринок стиснувся в розмірах на 6%. Такі дані наводить ranking.kz.

Однак уже в другому кварталі поточного року банки стали показувати певне пожвавлення в роздрібному кредитуванні – за травень-вересень сума портфеля кредитів, наданих банками населенню РК, зросла на 2%, або на 109 млрд тенге. Взяти кредит в Україні – http://damvb.org/loan_application.

За останніми даними (1-е півріччя 2016) найбільшу активність на ринку роздрібного кредитування показав Qazaq Banki – в порівнянні з рівнем на кінець 1-го півріччя 2015 року його портфель роздрібних позик зріс майже на 64 млрд тенге, або в 3 рази. За рік частка таких кредитів у загальній сумі позикового портфеля збільшилася до 33%, з 27%. Нагадаємо, що 3 роки тому в банку змінилися акціонери, була прийнята нова стратегія розвитку, націлена на модернізацію банку і суттєве підвищення його ролі в банківській системі в цілому. У вересні поточного року банк здійснив допкапіталізацію на 2,1 млрд тенге, що відкриває нові можливості для ще більшої активізації кредитної діяльності Qazaq Banki.

На другому місці за рівнем приросту роздрібного портфеля кредитів – Народний банк. За рік обсяг позик фізособам в банку збільшився на 60 млрд тенге, або на 11%. Частка роздрібного портфеля в загальному обсязі позик знизилася до 25% з 31% роком раніше, що відповідає стратегічним планам групи Халик по диверсифікації бізнесу. При цьому вплив банку на роздрібному ринку кредитування виросло: більше 15% кредитів фізосіб в РК – це позики Народного банку (рік тому частка – менше 14%). На період 2016-2018 роки банк оновив стратегію свого розвитку, згідно з якою група Халик намір стати лідером в обслуговуванні клієнтів у всіх сегментах ринку.

ForteBank за рік збільшив розмір свого роздрібного портфеля кредитів більш ніж на 55 млрд тенге, або на 17,4%. Це третій результат по приросту показника в банківському секторі РК. Банк все більше йде в роздріб – частка позик фізосіб в загальному позичковому портфелі зросла з 55% до 56,5%. Позиції банку на роздрібному кредитному ринку зміцнилися з 8% до 9,3% – це серйозний результат для фінінститута, менше 2 років назад завершив процес реорганізації. Відповідно до прийнятої на початку нової концепції розвитку ForteBank позиціонує себе як універсальний банк з упором на роздрібний бізнес і впевненим розвитком в сегменті юридичних осіб.