Пріоритети Гундича

Про пріоритети у роботі розповів 2 листопада 2016 року голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич під час прес-конференції.

Для того, щоб Житомирщина була на передовій реформ, керівник області визначив такі основні напрямки діяльності:

Підтримка учасників АТО, їх родин – залишається одним із головних наших напрямків діяльності. У планах керівництва області зберегти лідерські позиції по Україні за забезпеченням медичної реабілітації бійців, діяльністю Центру допомоги учасникам АТО.

Реалізація реформи децентралізації – вже зараз 10 утворених громад показують приклад Житомирщині, як можна жити, коли люди реально впливають на справи. Понад 60 об’єктів реалізується у 2016 році в ОТГ за рахунок коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури, ДФРР та на основі співфінансування. Власні доходи ОТГ зросли у 3 рази. Сьогодні ОТГ займають 10% території області. До кінця року після виборів у ще 22 громадах територія об’єднаних громад Житомирщини становитиме 35%. У наступному році більше 50% площі області може бути охоплено об’єднаними територіальними громадами.

Інвестиційний клімат – у рамках реалізації загальнодержавної стратегії «Україна-2020»та обласної стратегії розвитку до 2020 року Житомирщина посилюватиме співпрацю з інвесторами. Зокрема, ОДА буде не лише відкритою до приїзду інвестора. Адміністрація тепер займатиме активну позицію в пошуку інвесторів за кордоном.

Рада з питань залучення інвестицій, яка працює на Житомирщині, є реальним прикладом спрощення бюрократичних процедур.

У 2017 році на міжнародних заходах та інвестфорумах інвестиційні об’єкти області представлятиме HeadHunter (хедхантер) – окрема людина, яка шукатиме інвесторів.

Вже незабаром на Житомирщині буде презентовано інвестиційний портал області, де будуть розміщені всі інвестиційні пропозиції із позначенням на гугл-карті ділянок.

У планах – і сприяння у створенні спільно з польською стороною Центру Підтримки підприємництва. Зараз облдержадміністрацією ведуться переговори з представниками Міністерства економічного розвитку Республіки Польща щодо створення в Житомирській області у рамках програми «Польська допомога з розвитку – 2016» центру підтримки підприємництва. Структура буде надавати консультації підприємцям та тим хто хоче зайнятися бізнесом у питаннях реєстрації бізнесу, сплати податків, звітності, дозвільних процедур.

Енергонезалежність – зараз Житомирщина займає І місце в Україні у впровадженні енергоефективності. У планах на 2017 рік – збільшення котелень на альтернативному паливі ще на 20 одиниць у закладах соціальної сфери. Очікувана економія газу становитиме ще 0,9 млн.м3 (близько 6 млн.грн.). У наступному році близько 55% від кількості котелень в області будуть на альтернативному паливі.

Дороги – понадпівмільярда у 2017 році на ремонт доріг в області.

На 2017 рік основними завданнями перед дорожниками області будуть:

завершення поточного середнього ремонту а\д Житомир–Могилів-Подільський – 31.8 км;

поточний середній ремонт а\д Житомир–Чернівці (окремими ділянками) – 25 км;

поточний середній ремонт а\д Житомир–Попільня–Сквира–Володарка–Ставище (окремими ділянками) – 16 км;

завершення капітального ремонту а\дВаськовичі–Шепетівка – 7.7 км;

поточний середній ремонт а\д Глибочиця–Станишівка через Калинівку, Клітчин з влаштуванням верхнього шару щебенево-мастичного асфальтобетону – 7.3 км;

завершення будівництва та введення в експлуатацію мосту в с.Рижани – 1.5 млн.грн. введення в експлуатацію 66.8 п.м. мосту;

будівництво мосту через р.Желонь в с.Борутино на а\д Р-28 Виступовичі (на м.Мозир) – Житомир (через м.Овруч) км 4+408 – 32 млн.грн. введення в експлуатацію 85.8 п.м. мосту;

будівництво мосту через р.Тня на а\д Підїзд до с.Березова Гать – 8.1 млн.грн. введення в експлуатацію 36 п.м. мосту.

Об’єкти ДФРР– їх реалізація продовжиться і в наступному році. Одним із найбільш знакових буде завершення реконструкції стадіону «Полісся».

Освіта – пріоритет на якісних освітніх послугах, належно укомплектованих закладах. До кінця 2016 року заплановано відкрити та відновити ще 5 дошкільних навчальних закладів на 92 дитини. Завдання на 2017 рік – створити опорні школи з інклюзивними класами у всіх районах та ОТГ області (зараз на Житомирщині 19 опорних шкіл)..

Медицина – подальша оптимізація та розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини за принципом: кожному мешканцю області – сімейний лікар. Серед найближчих планів – відкриття терапевтичного відділення для лікування постраждалих від аварії на ЧАЕС в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського.

Ініціатива «Відкрита ОДА» –комплекс заходів для посилення публічності в діяльності органу влади:

доручення про відкритість у спілкуванні зі ЗМІ, оперативне і невідкладне надання коментарів і відповідей на запити (уже підписано),

забезпеченням зони вільного Wi-Fi біля адміністрації;

систематичне проведення брифінгів і прес-конференцій;

запровадження у разі відсутності офіційних заходів FreeFriday (вільна п’ятниця).

1 млн грн – на ГО – жителі області мають бути не сторонніми спостерігачами, а активними учасниками.

Підтримка ініціатив має бути не лише на словах, а й на ділі. Тому у планах з бюджету-2017 спрямувати 1 млн грн на підтримку ініціатив громадськості.

Однак, це не буде фінансування комунальних послуг чи канцтоварів. Це буде грантова підтримка проектів громадських організацій області на конкурсній основі, публічно і прозоро. Кошти надаватимуться на проекти, які дійсно потрібні громаді. Реалізація таких проектів сприятиме громадським організаціям області в подальшому виходити на міжнародних рівень та залучати гранти від серйозних донорів. Адже вони довіряють організаціям, які мають хорошу історію.

Нагадаємо, 27 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ №475/2016 «Про призначення І.Гундича головою Житомирської обласної державної адміністрації» та особисто представив у м. Житомирі керівника області.