У СБУ назвали дату дестабілізації Кремлем ситуації в Україні

Росія планує дестабілізувати ситуацію в Україні, щоб домогтися дострокових виборів і зміни зовнішньополітичного курсу країни. Про це повідомив сьогодні на брифінгу начальник департаменту захисту національної державності Анатолій Дублик, передає кореспондент ЛІГА.net.

Дублик заявив, що таку інформацію СБУ отримала у співпраці зі службою зовнішньої розвідки.

Старт операції з дестабілізації запланований на 15 листопада.

“Ці дані розвідки в цілому збігаються зі змістом так званого плану першочергових заходів щодо дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні під умовною назвою “Шатун”, дослідження якого і його достовірності в рамках кримінального провадження триває”, – сказав він.

Дублик повідомив, що безпосереднє керівництво і реалізацію плану в Україні здійснює перший заступник Суркова – Ардзінба. Контакт з політичними рухами і громадськими організаціями в Україні, які безпосередньо чи наосліп використовуються в акціях, здійснює громадянин Вірменії Мартиросян.

Дублик зазначив, що спецслужба зафіксувала виїзди окремих організаторів акцій в Росію для отримання грошей і інструкцій. 

“Мета плану – внутрішня дестабілізація, організація дострокових виборів в Україні, посилення позицій російських сил в новому парламенті з перспективою ревізії європейського курсу і зміни зовнішньополітичного вектора держави”, – сказав він.

За інформацією СБУ, активні дії повинні початися 15 листопада на акції протесту банківських вкладників. З 17 листопада акцент протестних акцій планується змістити на питання підвищення тарифів.

Так званий протест повинен перерости в блокування урядових структур і супроводжуватися розширенням вимог до влади.

При цьому, за даними СБУ та служби зовнішньої розвідки, російські сценаристи планують масові заворушення.

Передбачається, що співробітники правоохоронних органів отримають пошкодження, і по російських каналах це буде представлено як те, що українська влада не може контролювати ситуацію в столиці та регіонах.

“Першою контрольно-проміжною датою має стати 24 листопада, коли повинен пройти саміт Україна-ЄС, присвяченій завершенню питання про надання Україні безвізового режиму. У разі створення картинки 15-17 листопада, яка повинна продемонструвати, що українська влада не контролює… це повинно стати додатковою підставою для проросійськи налаштованих сил в Європарламенті, щоб відкласти це питання на невизначений час”, – сказав він.

У Службі безпеки України поки не говорять, чи підтверджена автентичність так званого “плану Шатун” по дестабілізації України, який був серед нібито листів помічника російського президента Владислава Суркова.