У ЖДУ Франка відбулись ​філологічні сутички

У Житомирському державному університеті імені Івана Франка до Дня студента, 16 листопада в інституті філології та журналістики відбувся конкурс-фестиваль під назвою «Філологічні сутички». 

Цього року його провадять в друге. В ньому приймали участь друзі інституту – представники трьох навчальних закладів міста Житомир, а саме загальноосвітня школа №8, Житомирська міська гуманітарна гімназія №23 та Житомирський міський колегіум №34. Кожний із закладів представляла команда з декількох учнів 11 класу з їх наставниками, випускниками даного інституту, які впевнено і завзято прямували до здобуття перемоги. Також на фестивалі були присутні студенти які навчаються у інституті філології та журналістики, та учнівська підтримка.

Оцінювали учасників журі, в склад якого ввійшли: проректор з наукової і міжнародної роботи, доктор педагогічних наук, професор Сейко Наталія Андріївна,кандидат педагогічних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту філології та журналістики Халін Валерій Володимирович, завідувач кафедри, доцент, доктор філологічних наук Юрчук Олена Олександрівна, завідувач кафедри, доцент, кандидат педагогічних наук Усатий Андрій В’ячеславович та доцент, кандидат філологічних наук, та викладач української мови та літератури Шарапа Марина Василівна. 

Проводили конкурс та ведучі завідувач кафедри, доктор філологічних наук, професор Мойсієнко Віктор Михайлович та студентка, яка отримала стипендією ім. М. Никончука за особливі успіхи у вивченні сучасної української діалектології Оксана Зубрейчук.

Кожна з команд мала свою назву, школа №8 – «Сонцепоклонники», гімназія №23 – «Словограй» і колегіум №34 – «Житечі». Конкурс складався з 4 етапів. В найпершому етапі, який називався «Хто швидше», учасники команд слухали запитання на мовну та літературну тематику і їх завданням було якнайшвидше підняти руку та правильно дати відповідь. 

В другому етапі під назвою «Пізнай персонажа» – учасникам зачитували описи літературних героїв, їх портрети, а у відповідь вони мали назвати героя про якого опис, з якого твору та хто автор. У третьому етапі приймали участь капітани команд, тому й конкурс мав назву «Битва титанів», їх завдання Записати найбільшу кількість прислів’їв та приказок про мову. 

В цей час журі підводило підсумки про попередні 2 конкурси. Останнім етапом було домашнє завдання, де команди писали лист у стилі притаманому письменнику, якому він присвячений, щоб публіка і журі здогадались для кого написано.

В підсумку третє місце зайняла команда «Житечі», друге місце – «Словограй» і перше місце – «Сонцепоклонники». Кожній команді були вручені подяки та дипломи, а також солодкий приз у вигляді торта та коробки пряників.

Вавшко Вікторія