В Україні стипендії залишать для самих розумних і самих бідних

Починаючи із 2017 року, в Україні планують відмінити студентські стипендії. Цей закон вже затверджений Верховною Радою і в силу він вступить одразу після настання Нового Року.

Стипендії з Нового року поділяться на два види: академічні (які отримуватимуть студенти з найкращого успішністю) і соціальні (для соціально незахищених верств населення). 

Згідно з проектом бюджету на 2017 рік, Кабінет Міністрів пропонує направити на виплату академічних стипендій 2,84 мільярда гривень, а на виплату соціальних стипендій студентам з малозабезпечених сімей – 2,98 мільярда гривень.

«Вважаю, що це неправильно. Стипендія – це не просто гроші за бал успішності, це – нагорода, стимул за набуті знання. Студент має отримувати матеріальний стимул за успішно складений період навчання. На виробництві це називається премія – за успішно/вдало/дострокове вирішення завдання. Якщо вдмовлятися від стипендії, то потрібно у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів, Адміністрацї Президента та у всій промисловості України відмовитися від премій та доплат» – каже викладач кафедри видавничої справи, редагування та основ журналістики Андрій Близнюк.

Студенти також обурені, адже не кожен абітурієнт, навіть із благополучної сім`ї, може потягнути оплату за навчання у вишах.

Тимофій Надводнюк