Житомирська обласна рада направила в Київ три звернення

Депутатський корпус, під час сьомої сесії обласної ради сьомого скликання, прийняв три звернення до центральних органів влади, зокрема, до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України.

1. 

Одне зі звернень стосується збереження патронажної служби Товариства Червоного Хреста України. На початку жовтня від Міністерства охорони здоров’я України до Товариства Червоного Хреста надійшов лист про скорочення та, у подальшому, повне припинення фінансування патронажної служби.

Депутати у своєму зверненні наголошують на тому, що у випадку припинення роботи патронажної служби на Житомирщині без медико-соціальної допомоги залишаться більше 9 тис підопічних, серед яких майже третина – це інваліди війни та праці, учасники війни. Саме стільки людей минулого року отримали медичні та соціально-побутові послуги на дому від працівників патронажної служби області. Окрім цього, буде припинена робота медико-соціальних центрів і кімнат Червоного Хреста, банків одягу та пунктів прокату речей тощо.

Патронажна служба милосердя ТЧХ України, яка заснована у 1961 році, надає медичну допомогу, здійснює догляд, соціально-побутове обслуговування одиноких громадян похилого віку та непрацездатних громадян, інвалідів, ветеранів війни та праці, а також проводить освітні та профілактичні програми серед населення.

2. 

У іншому зверненні щодо внесення змін до Бюджетного, Податкового та Господарського кодексів України йдеться про те, що підприємства та їхні структурні підрозділи, які працюють, але не зареєстровані на Житомирщині, наразі сплачують податки до місцевих бюджетів за місцем реєстрації. Водночас працівники таких підприємств за місцем проживання отримують соціально-культурні, освітні, медичні та інші послуги, що фінансуються з місцевих бюджетів області.

До того ж, за рахунок місцевих бюджетів області підприємства отримують повернення надміру сплачених сум податку на доходи фізичних осіб, що не відповідає принципам побудови і функціонування бюджетної системи України. Тому депутати вважають, що необхідно встановити чіткі норми щодо сплати податків та зборів до місцевих бюджетів за місцем розташування підприємств.

3. 

Ще одне звернення стосується виконання державних програм та централізованих заходів. Зокрема, станом на 1 листопада цього року Житомирщина отримала лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму майже 73 млн грн або 83% від заявки області за минулий рік. Наразі в області повністю відсутні поставки ліків та медикаментів згідно з квотою 2016 року за державними програмами та централізованими заходами.

Крім того, квоти, доведені МОЗ України, не забезпечують повної потреби у ліках по програмах і заходах: «Гемофілія дитяча», «Дитяча онкологія», «Гемофілія доросла», «Онкогематологія хворих дорослого віку», «Онкологія доросла», «Трансплантація», «Розсіяний склероз», «Лікування хворих дорослого віку на вірусні гепатити» тощо. Відсутність життєво необхідних лікарських засобів створює соціальну напругу серед населення та загрозу погіршення здоровя. Відповідно депутатський корпус просить посприяти у вирішенні питання фінансування повної потреби програм та заходів, а також щодо своєчасної поставки ліків та медикаментів.

Прес-служба обласної ради