Два нардепа із Житомирщини увійшли в десятку ефективних парламентарів

Проаналізувавши діяльність 423 депутатів Верховної Ради журнал Фокус склав рейтинг їхньої ефективності. 

Результат виявився досить несподіваним.

Складаючи рейтинг ефективності парламентаріїв, Фокус прийшов до несподіваного висновку. Виявилося, що пальма першості тут належить не лідерам громадської думки і навіть не яскравим представникам провладних політичних сил. Серед 20 найефективніших народних депутатів немає і п’яти відомих широкому загалу імен. 

В основному це непублічні парламентарії другого ешелону, але, як виявилося, саме вони обертають маховик українських реформ. Втім, в списку самих-самих є кілька помітних в минулому особистостей. Наприклад, колишня журналістка Ольга Червакова з Народного фронту, а також ще один екс-журналіст – Володимир Ар’єв з Блоку Петра Порошенка, що зайняли 6-ю і 13-й рядки рейтингу відповідно.

Фокус склав рейтинг ефективності депутатів, проаналізувавши три показника: голосування за реформаторські і важливі для країни закони, відібрані редакцією Фокуса; відвідуваність парламенту; співвідношення прийнятих законодавчих ініціатив до поданих проектів законів (в авторстві і співавторстві).

За оцінюваним параметрам кожен депутат міг отримати максимально 5 балів.

Самим же ефективним виявився Андрій Парубій, голова Верховної Ради, який восени 2014 го пройшов до парламенту за списком Народного фронту. За цей час у нього і прогулів нуль, і співвідношення запропонованих до прийнятих законопроектів одне з найвищих серед народних депутатів – 60,6%. До того ж спікер ВР підтримав практично всі реформаторські законопроекти. Для завершеного образу ідеального депутата Парубія не вистачило лише одного: голосування за відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Замість цього спікер, як і більшість народних депутатів, в черговий раз зіграв в популізм, заборонивши ще на рік торгувати сільгоспугіддями, тим самим відтермінувавши створення в Україні конкурентного ринку землі.

У двадцятці найбільш ефективних народних депутатів – представники тільки двох фракцій Верховної Ради: Народного фронту і Блоку Петра Порошенка, з яких сформовано парламентську коаліцію.

Потрапили у 10-ку найефективніших  і два нардепи із Житомирщини: Володимир Арешонков (7 місце) та Борислав Розенблат (9 місце).

Володимир Арешонков

Бал: 3,98

Відвідуваність: 94%

Співвідношення поданих законопроектів до прийнятих: 20%

Підтримка реформаторських законів: 95%

Хто він: народний депутат (Блок Петра Порошенка), заступник голови Комітету ВР з питань регламенту і організації роботи Верховної Ради

Вік: 59 років

На момент обрання: перший заступник голови Житомирської обласної ради

Грошові активи: 480 тис. грн

Дохід за 2015 рік: 380,94 тис. грн

За часів президентства Віктора Януковича Володимир Арешонков був заступником голови Житомирської облради, куди пройшов за списками Народної партії Володимира Литвина, яка співпрацювала тоді з Партією регіонів. До цього народний депутат був членом Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктора Медведчука. На позачергових парламентських виборах 2014 року Арешонков увійшов до Ради за мажоритарним округом від БПП. У парламенті народний депутат зосереджений на законах, що стосуються роботи Верховної Ради.

Борислав Розенблат

Бал: 3,94

Відвідуваність: 95%

Співвідношення поданих законопроектів до прийнятих: 15%

Підтримка реформаторських законів: 95%

Хто він: народний депутат (Блок Петра Порошенка), перший заступник голови Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва

Вік: 47 років

На момент обрання: заступник голови правління ПрАТ “Фаворит компані”

Грошові активи: 53,81 млн грн

Дохід за 2015 рік: 2,36 млн грн

В електронній декларації народного депутата від БПП Борислава Розенблата можна знайти будинок в Німеччині на 200 кв. м і $ 2 млн готівкою. Свій стан Розенблат заробив завдяки сімейному бізнесу- маслозавод “Прилуки” та “Галіївський”, Корецькому цукровому заводу, а також фірмам “Корецький аграрій”, “Фаворит Агро”. Парламентарій успішно лобіює прийняття законів у сфері підтримки підприємців, розвитку індустріальних парків в Україні, регулювання ринку брухту чорних металів, він один з ініціаторів рішення про реструктуризацію на 10 років боргу авіаційного держпідприємства “Антонов”.