​Годувати немовлят груддю в публічних місцях не соромно – житомирські мами

Прес-центр обласної адміністрації, де зазвичай відбувається обговорення серйозних тем, сьогодні перетворився на зібрання мам та малюків. 

Зустріч ініціювала депутат обласної ради і мама одинадцятимісячної дівчинки Олена Галагуза. Необізнаність, а подекуди і невігластво суспільства обмежує мам із візочками у доступі до магазинів, кав`ярень та інших публічних місць.

«В мене шок, коли в центрі міста в магазині тканин на дверях наліпка, де перекреслена каляска разом з тим перекреслені собаки, морозиво, фотоаппарат. Я розумію, з морозивом не можна. Сфотографувати не можна, може якісь там секретні речі. Дівчата казали, що в той магазин не пускали навіть мам із немовлятами в слінгах. Для них це суттєве порушення прав, і це – антиреклама», – каже Олена Галагуза.


Присутні на зустрічі мами розповідали про власні випадки, коли їх засуджували за годування грудьми малюків в різних місцях.

«Я годувала грудьми з перших днів і на базарі, і на вулиці, і в магазині. Одного разу я зайшла в «Торговий Центр», там не було місця, де годувати. Я зайшла в коридорчик, щоб нікого не ставити в не зручне положення. Бабуся якась підійшла і почала мене соромити. Це залежить від культури людини, її розумового і психічного розвитку. Бо культурна людина тільки потішиться дитинкою, а недалека людина обуриться таким випадком», – розповідає Вероніка Черняхович.

«Деякі люди засуджують годування діток на вулиці. Кажуть, треба прикриватися. Але ви ж свого чоловіка не прикриваєте шарфиком, коли він їсть? Тому я свою дитину теж не хочу закутувати. Тим більше, коли дитина їсть, моїх грудей повністю не видно», – каже Світлана Тушак.                                                

«Я вже не звертаю особливо увагу на людей, які дивляться, коли годую свою дівчинку. Всі цікавляться. До того ж у нас меншість носить слінги та слінгокуртки. Коли ми з дівчатами йдемо четверо чи п’ятеро, всі спостерігають. Хтось з цікавістю, хтось з нерозумінням»,- згадує Інна Порохницька.

Така реакція суспільства пов’язана із радянським минулим, в якому лікарі не пояснювали жінкам про користь грудного молока та радили годувати діток сумішшю. Навіть сьогодні в пологових будинках не вважають пріоритетним материнське молоко, каже консультант із грудного вигодовування Світлана Глущенко.

«Породіллям в наших пологових будинках масово призначають суміш. Кажуть, що дитина голодна, їй треба суміш, щоб вона вночі не плакала. Я з цим часто зіштовхуюся. Медперсонал не знає бази щодо грудного вигодовування. Взагалі зараз мало інформації», – говорить Світлана Глущенко.

Матусі кажуть, що було б добре, аби в Житомирі були місця із куточками, де можна було б погодувати грудьми, за потреби переодягти малюка, а також попити води, адже у матерів-годувальниць під час годування спрага. Депутат обласної ради Олена Галагуза пообіцяла посприяти створенню першої такої кімнати в стінах облдержадміністрації. Потім планують створити комфортні місця і в інших закладах Житомира.

Після зустрічі молоді матусі вирішили провести експеримент – пішли дружньою командою в одну із житомирських кав’ярень, аби перевірити ставлення до жінок з дітьми. Там привітно зустріли веселу компанію. Власниця закладу навіть пообіцяла в майбутньому створити дитячий куточок із манежем, де малюки змогли б гратися. 

Наталія Дехтієвська