​22 січня – ланцюг єдності українців

22 січня – День Соборності України, який офіційно в Україні відзначають із 1999-го року. 

Саме в цей день 1919-го року був проголошеній Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, за яким УНР була проголошена незалежною державою. Хоча акт так і залишився лише на папері, український народ ніколи не втрачав надії на майбутнє у власному домі – українській державі. Він завжди мріяв про єдність, свободу та незалежність.

В радянські роки День Соборності не відзначався. Лише у 1939-му році цей день був відзначений. Відбувалося це дійство у тогочасній Карпатській Україні в місті Хуст.

22 січня 1990-го року відбулася одна із масових акцій в Україні, яка отримала назву “живий ланцюг”. Більше мільйона людей взялись за руки і створили ланцюг, що був завдовжки від Києва до Львова.

22 січня 2017-го року у Житомирі о 14:00 у рамках відзначення Дня Соборності буде організований ланцюг єдності, який протягнеться від Свято-Михайлівського кафедрального собору до майдану ім. С.П. Корольова. 

Учасники візьмуться за руки та заспівають разом Гімн України. 

Також цього дня на майдані ім. С.П. Корольова буде організовано вільний мікрофон та банер для фото всіх бажаючих до Дня Соборності, як було повідомлено на сайті Житомирської облдержадміністрації.

Юлія Ольшанська