Чиллери та фанкойли

Чиллер – це холодильна машина, яка використовується в центральних системах кондиціонування. Вона охолоджує або підігріває теплоносій (тосол, вода) і подає її по системі трубопроводів в фанкойли або інші теплообмінники.

Фанкойли – це теплообмінники з вентиляторами. Вони забирають тепло або холод від теплоносія і нагрівають або охолоджують приміщення.

Система чиллерів-фанкойлів має значні переваги при кондиціонуванні об’єктів з великою кількістю приміщень, так як до одного чиллеру можна приєднати велику кількість фанкойлів. При цьому можна задати не тільки загальний тепловий режим всієї системи, але і регулювати режим роботи кожного фанкойла з пульта, змонтованого на ньому, підтримуючи при цьому в кожному приміщенні необхідну температуру. ( “Ремонт холода” – обслуживание холодильных машин)

Відстань між чиллером і фанкойлами не лімітується. Для монтажу даної системи іcпользуются звичайні газоводопроводних труби з теплоізоляцією.

У разі монтажу на одному об’єкті декількох чиллерів їх можна за допомогою автоматизації зв’язати в одну систему і робити керування з одного пульта.

Основні параметри чилера:

Охолодження (від одиниць до 1500 кВт).

При наявності теплового насоса – теплова потужність (кВт).

Основні характеристики фанкойлів:

Холодопродуктивність (від одиниць до десятків кВт).

Продуктивність по повітрю (м3/год).

Чиллери можна розділити на два типи:

з повітряним охолодженням конденсатора;

з ведучим охолодженням конденсатора.

Обидва типи чиллерів можуть бути:

а) чиллери з вбудованою насосною станцією (гідравлічним контуром);

б) чиллери без гідравлічного контуру. До них необхідно підібрати потрібну насосну станцію.

Чилери з повітряним охолодженням можна розділити на три групи по їх розташуванню:

а) чиллери з осьовим вентилятором для охолодження конденсатора. Встановлюються поза приміщенням; на балконах, вулиці, плоских дахах.

б) чиллери з відцентровим вентилятором для охолодження конденсатора. Можуть встановлюватися в замкнутих приміщеннях усередині будівель (підвалах, горищах, службових приміщеннях). Для охолодження вони з’єднані з вулицею за допомогою повітропроводів,

в) чиллери без конденсатора (їх також можна встановлювати в закритих приміщеннях, а конденсаторний блок виносити поза приміщенням).

Фанкойли монтуються на підлозі, на стіні (на відстані 20-30 см від підлоги) або на стелі. Також існують безкорпусні фанкойлів, які монтуються за підвісними стелями, декоративними панелями.

Фанкойли виробляються з одним або двома теплообмінниками.