Народних депутатів від Житомирщини просять підтримати законопроект “Про державну мову”

Законопроект про “Державну мову” просять підтримати депутатів від Житомирщини ряд громадянських організацій та гуманітарна комісія ЖОДА з питань функціонування української мови як державної.

Відповідне звернення до народних депутатів сьогодні прийняли під час засідання гуманітарної комісії.

Після збору підписів звернення відправлять до нардепів від Житомирщини та до голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

19 січня до Верховної Ради 33-ма народними депутатами внесено законопроект 5670 “Про державну мову”. Законопроектом, при розробці якого враховано досвід відчизняного та європейського мовного законодавства, вперше за час існування України передбачено дієві механізми захисту, функціонування та розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя.

Законопроект не спрямований проти жодної іншої мови. З метою належного захисту прав національних меншин у тому числі на розвиток і використання їхніх мов, найближчим часом до парламенту буде внесено законопроект “Про права осіб, що належать до національних вершин”.

Ухваливши ці два закони Верховна Рада зможе покласти край штучному простиставленню різних мов, до чого призвів прийнятий у 2012-му році антиукраїнський закон “Про засади державної мовної політики” С. Ківалова та В. Колесніченка.